Alperenler'den Uygur Türklerine Destek

İstanbul Alperen Ocakları Eğitim, Kültür ve Dayanışma Vakfınca, Çin'in Doğu Türkistan'daki Müslümanlara yönelik uygulamaları protesto edildi.

İstanbul Alperen Ocakları Eğitim, Kültür ve Dayanışma Vakfı üyeleri, Çin'in Doğu Türkistan'daki Müslümanlara yönelik uygulamalarını protesto etti.

Öğle namazından sonra Eyüpsultan Meydanı'nda toplanan vakıf üyeleri ile bazı vatandaşlar, Çin'in Doğu Türkistan'daki Müslümanlara yönelik baskılarını kınadı.

Ellerinde Türk ve Doğu Türkistan bayrakları taşıyan vakıf üyeleri, "Mazlumun sesine kulak ver" ve "Çin zulmü artıyor, dur deyin" gibi sloganlar atıp tekbir getirdi.

Alperen Ocakları İstanbul İl Başkanı Kürşat Mican, Çin'in Müslümanlara yaptığı zulmün karşısında dimdik durmaya devam edeceklerini söyledi.

Doğu Türkistanlı ev hanımı olan Meryem Muhammed de eşinin, babasının ve kardeşlerinin Çin hükümeti tarafından gözaltına alındığını dile getirerek, "Biz, Doğu Türkistanlı kadınlarız, birkaç senedir Doğu Türkistan'da dini ve milli zulümler şiddetle artıyor. Kendi ülkemizde yaşadığımız yetmediği gibi şimdi bir de yurt dışında yaşayan Uygur Türklerine zarar vermeye başladılar. Bunun en büyük örneği, Mısır'da yaşayan ve okuyan yüzden fazla suçsuz Uygur, hava ve deniz limanlarında Mısır polisleri tarafından tutuklandı." diye konuştu.

Doğu Türkistan Milli Meclis Başkanı Seyit Tümtürk de Türkistan'da tutuklanan erkeklerin, evinde yalnız kalan eş, ana ve kardeşlerinin evine Çinli erkeklerin gönderilerek birlikte yaşamaya mecbur kaldıklarını anlatarak, tarih boyunca hiçbir insana böyle bir zulmün reva görülmediğini, İslam ve Türk aleminin bir an önce toplanıp, yaşanan bu zulüm ve işkenceleri önlemesi gerektiğini dile getirdi.

Doğu Türkistan Sivil Toplum Kuruluşları Birliği Başkanı Hidayet Oğuzhan ise yaşanan katliam, baskı, zulüm, etnik aşağılama ve diğer bütün insan hakları ihlalleriyle ilgili uluslararası toplumda hiçbir adım atılmadığını savunarak, Çin'in, yaptığı zulüm karşısında araştırma ve soruşturmaya yönelik yeterli baskı oluşturulamamasından cesaret aldığını ifade etti.

Kuran'ı Kerim okunması ve dua edilmesinin ardından vatandaşlar dağıldı.
Kaynak: AA