5. Zırhlı Tugay Komutanlığındaki Darbe Girişimi Davası

FETÖ'nün darbe girişimine yönelik, Gaziantep'te konuşlu 5. Zırhlı Tugay Komutanlığında yaşananlara ilişkin aralarında dönemin tugay komutanı eski tuğgeneral Murat Soysal'ın da yer aldığı 23'ü tutuklu 36 sanığın yargılanmasına tanıkların dinlenmesiyle devam edildi

Gaziantep'te Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine yönelik, 5. Zırhlı Tugay Komutanlığında yaşanan eylemlere ilişkin aralarında eski tuğgeneralin de yer aldığı 23'ü tutuklu 36 kişinin yargılanmasına devam edildi.

8. Ağır Ceza Mahkemesinde, geçen Perşembe başlayan duruşmaya, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis talep edilen, dönemin tugay komutanı eski tuğgeneral Murat Soysal'ın da aralarında bulunduğu 23'ü tutuklu 36 sanık ile avukatları katıldı.

Başbakanlık ile TBMM adına katılan avukatların da hazır bulunduğu duruşmada, sanıklar, perşembe gününden bu yana dinlenen tanıklara ilişkin savunma yaptı.

Sanık Soysal, tanık beyanlarında aleyhe hususları kabul etmediğini belirterek, emir komuta zincirinde yer alan komutandan emir aldığını anlattı.

Tugaya her zamanki girdiği kapıdan giriş yaptığını ifade eden Soysal, "Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın ilk söylediklerini duymamış iken bile direkt harekat merkezine giderek ilk öğrendiğim hainlerin yanında olmadığımı belirterek, emniyet tedbirlerinin alınarak personelin yatırılması emrini verdim. Daha sonra Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya'ya verdiğim güvence neticesinde meydana çıkmıştır. 17 aydır tek başıma bir hücrede yaşıyorum, tahliyemi talep ediyorum." dedi.

Mahkeme Başkanı Melik Durmaz'ın, "Kolluk Kuvvetlerini Toplumsal Olaylarda Destekleme (KOKTOD) faaliyeti kapsamında emir verdin mi?" sorusunu, sanık Soysal "Tümen komutanı ile konuştuktan sonra Hakan Çınar (tutuklu) ile görüştüm. KOKTOD faaliyeti ile ilgili herhangi bir emir vermedim. Ben sadece emniyet tedbiri alınması ve hiçbir birlik ya da aracın dışarı çıkmayacağı yönünde emir verdim, hiyerarşik emri ilettim. " diye yanıtladı.

Sanık Soysal "Sadece terör örgütleri PKK ve DEAŞ unsurlarının herhangi bir eylemine karşı olur da vali bizden kuvvet talep ederse diye ben kışlada yokken böyle bir hazırlık içerisine girilmiş olabilir. Biz zaten bu uygulamayı daha önce defalarca yapmışızdır." diye konuştu.

Diğer sanıklar da atılı suçlamaları kabul etmeyerek, tahliyelerini talep etti. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.
Kaynak: AA