Başkan Ercan Şimşek Açıklaması Binlerce Yıllık Tarihiyle Eskigediz Beldesi Turizme Kazandırılmalıdır

Kütahya’nın Gediz ilçesi Eskigediz Belde Başkanı Ercan Şimşek, İlkçağda Frigler dönemine ait izler taşıyan Eskigediz’in yöre turizmi için çok önemli olduğunu ifade etti.

Başkan Ercan Şimşek Açıklaması Binlerce Yıllık Tarihiyle Eskigediz Beldesi Turizme Kazandırılmalıdır
Eskigediz’in sayısız medeniyetlerin izlerini taşıyan eserlere sahip olduğunu belirten Şimşek, ’’Gediz’e ait bilinen en eski veriler, İlkçağ’ da Frigler dönemine rastlamaktadır. Önceleri Kadoi adı ile anılan kent Frigler döneminde Frigyalı kahraman Kadis adına yeniden kurularak Kadus adını almıştır. Halk arasında Kışlak Önü (Kışla Önü) diye bilinen bu bölge ile Baka mevkii üzerinde o günkü adı ile ’Ermüs’ olan Gediz çayı üzerinde kurulmuş bir yerleşmedir. Bu bölge Murat Dağı’nın tek geçit veren noktası olması nedeniyle da özel bir öneme sahiptir’’dedi.

Şimşek, ’’Frigya döneminde Eskigediz’in kurulu olduğu vadinin göl olduğu sanılmaktadır. Yerleşme içinde "Koca Kayıkhane" olarak anılan bir mevkiinin bulunması, bu alanda bir göl veya debisi taşımacılığa uygun bir akarsu olduğu görüşünü güçlendirmektedir. Ayrıca, Hisar Mahallesi’nde yer alan "Kal’a" adı verilen bölgede kayalara oyulmuş basamaklardan sandallara binildiği ve balık tutulduğu söylenmektedir. Bu basamakların bittiği noktanın suyun seviyesini belirlediği görüşü hakimdir. Yakın zamana kadar bu kaya yontma basamakların kenarında sandalların bağlandığı düşünülen demir tokaların varlığı bilinmektedir ancak bu demir tokmaklardan günümüze bir iz kalmamıştır’’ diye konuştu.



"Kütahya ve Türkiye turizmine önemli bir katkı sağlayacak"

Eskigediz’in yerleşmedeki en eski eserlerini anlatan Başkan Şimşek, ’’Hisarardı’ndaki antik yerleşmeye su taşımak için yapıldığı sanılan su kemeri ve yapımında iki mermer heykelin devşirme malzeme olarak kullanıldığı Debboy Köprüsü ve 1676 tarihinde, Celali İsyanları sırasında Kuyucu Murat Paşa tarafından güvenlik koşulları öne sürülerek yıktırılan Hisarardı Kalesi’ dır. Gediz’e 1540 yılında Mustafa Bin Hamza tarafından yaptırılan ve ilk kubbeli cami olan Kurşunlu Cami ile çizimlerini Mimar Sinan’ın, inşaatını da kalfası Süleyman Çavuş’un yaptığı söylenilen, 1553 yılında Darüssade Ağası Gazanfer Ağa tarafından yaptırılan Ulu Cami ya da diğer adıyla Gazanfer Ağa Cami yer almaktadır. Ancak her iki cami de 1970 yılındaki depremde yıkılmış ve orijinal durumunu koruyamamıştır. Yerleşmedeki Gazanfer Ağa Hamamı da aynı dönemde inşa edilen ancak 1970 depreminden sonra kullanılamayacak derecede hasar gören önemli yapılardan biridir. Tüm bu tarihi güzellikleri görmek için tüm dünya insanlarını beldemize davet ediyorum. Turizm yönünden muhteşem kalıntılarıyla Beldemizin Kütahya ve Türkiye turizmine önemli bir katkı sağlayacağına şüphem yok’’ şeklinde konuştu.

Eskigediz bulunduğu konum itibarıyla tarihsel kalıntıları ve araştırılması gereken geçmişiyle bir cevher olduğunu söyleyen Başkan Şimşek, "Su Kemeri ve Taş Köprü gibi sayısız medeniyete ait eserler barındıran Eskigediz, bugün yeniden doğuşun sancılarını yaşamaktadır. Sahip olduğu tarihi değerlerin bilinciyle, Tarihi Kentler birliğine üye olan ve bölge turizmi açısından ilgi bekleyen Eskigediz beldemizin, yok olmadığının savaşını vermekten asla bıkmayacağız" ifadelerini kullandı.(YD-EFE)
Kaynak: İHA