Irak Krizi Tavuk İhracatını Etkilemedi

HasTavuk Genel Müdürü Şahin Aydemir, dünyanın en sağlıklı beyaz etinin Türkiye’de üretildiğini, en taze yumurtasının ise Türkiye’de tüketildiğini belirterek, "Bizim gönderdiğimiz ürünlerin hepsi Kuzey Irak’ta kalmıyor. Bağdat ve Basra’ya gidiyor. Sadece yüzde 20’si Kuzey Irak bölgesinde kalıyor. Bu anlamda da Türkiye’den gemiyle gönderme veya İran üzerinden sevkıyat şansımız var. Bizim ihracatımızda herhangi bir kısıtlama yoktur" dedi.

Irak Krizi Tavuk İhracatını Etkilemedi
Merinos AKKM’de düzenlenen Uluslararası 4. Gıda Kongresi’nde “Toplumsal ve Teknolojik Değişimlerde Gıda Bilimi ve Teknolojinin Rolü” oturumunda söz alan HasTavuk Genel Müdürü Şahin Aydemir, insan sağlığı ve kaynakların artması için teknolojiye ve pozitif bilime ihtiyaç olduğunu söyledi.

Aydemir, “Teknolojiyi sadece hayatımızın bir noktasında veya endüstride düşünmemiz gerekiyor. İnsan nüfusu ve ihtiyaçları her geçen gün artıyor. Ancak elimizdeki kaynaklar artmıyor. Onun için teknoloji ve pozitif bilime ihtiyaç vardır. Düne kadar insanlar gıda ihtiyacını karnını doyurmak için kullanırlardı. Daha sonra gıda çeşitliliğine doğru bir yöneliş oldu. Teknoloji de bu noktada çok önemli hale geldi. Sağlıklı gıdalar üretmede doğru teknolojiler kullanılmalıdır. Biz HasTavuk olarak teknolojide hayvan refahından başlayıp ham madde seçimine ve hiçbir bakteri yükü olmadan son tüketiciye ulaşana kadar her süreçte gıda kalite kontrol sistemini takip edebilecek bir teknoloji alt yapısını kullanıyoruz. Ayrıca biz bu değerlerimizi tüketicilerimizle paylaşmaktayız. Artık tarımda ve pozitif bilim mutlaka ulaşmak durumundayız. HasTavuk dünya mükemmellik ödülünü 3 defa Türkiye’ye getirdi. Bugün ilham alınacak bir işletme olarak gösterilmektedir. Bizim teknolojiyi kullanan dünyada 2 tane firma var” diye konuştu.



"Irak krizi ihracatımızı etkilemedi"

Türkiye’nin çok ciddi bir dönemden geçmekte olduğunu ifade eden Aydemir, “Etrafımız ateş yumağı haline geldi. Ancak, bizim gönderdiğimiz ürünlerin hepsi Kuzey Irak’ta kalmıyor. Bağdat ve Basra’ya gidiyor. Sadece yüzde 20’si Kuzey Irak bölgesinde kalıyor. Bu anlamda da Türkiye’den gemiyle gönderme veya İran üzerinden sevkıyat şansımız var. Bizim ihracatımızda herhangi bir kısıtlama yoktur. Basra’dan gelen talepler de yeni yeni gelmeye başlamıştır. Ayrıca dünyanın 55 ülkesine ihracatımız var. Dünyada 40 milyar tavuk ürünleri pazarı var. Bu pazarın yaklaşık 20 milyar doları bizim etrafımızdaki ülkelerdir” şeklinde konuştu.

Dünyanın en sağlıklı beyaz etinin Türkiye’de üretildiği, en taze yumurtasının da Türkiye’de tüketildiğini belirten Aydemir, “Çünkü Türkiye’de üretiyle son tüketici arasında depolar ve toptancılar yoktur. Türkiye’de üretilen tavuk ve yumurta en fazla 2 gün içerisinde son tüketiciye ulaşmaktadır. Tavuk ve yumurta pazarı kendini Türkiye’de öyle benimsemiştir. Bu anlamda Tarım Bakanlığı’nın da denetimleriyle Türkiye’de her üretilen tavuğun ve yumurtanın kontrolü tek tek sağlanmaktadır. Yapılan kontrollerde de Avrupa’da bazı kimyasalların yumurtaya etki ettiğiyle ilgili haberler çıkmıştır. Türkiye’de böyle bir olumsuzluğa rastlanmamıştır. Türkiye’ye o kimyasallar zaten girmemektedir. Biz 365 gün 24 saat denetime hazır bir firma olarak hizmet vermekteyiz” dedi.

Aydemir, “Terör dediğimiz zaman sadece insanları silah ile öldüren terörden bahsetmiyoruz. Gıda ile ilgili terör de vardır. Merdiven altı ve bilinçsiz üretimden kaynaklı olan sıkıntılardır. Ancak en önemlisi, insanların sağlıklı gıdaya ulaşmasını engelleyen yalan yanlış bilgilerin yayılmasıdır. Yumurtadaki kolin insanların beyin ve sinir hücrelerinin oluşması için çok gereklidir. Özellikle çocukların yumurta ve tavuk başta olmak üzere hayvanî protein tüketimi çok önemlidir" diye konuştu.

Kaynak: İHA