TİM Güney Kore Ticaret Heyeti Başkanı Aymen Açıklaması

'Kore savaşındaki zor günlerden bugünlere Türkiye hep Kore’nin yanında olmuştur. İnanıyorum ki modern dünyanın iki güçlü demokrasisi olan Türkiye ve Kore, güçlerini kalıcı ve sürdürülebilir bir gelecek için birlikte harcayacaktır' 'İnanıyoruz ki ilişkilerimizi geliştirerek ve tecrübelerimizi paylaşarak ticaret döngümüze çok daha fazla ürün ekleyeceğiz ve ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmini artıracağız'

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Güney Kore Ticaret Heyeti Başkanı Bülent Aymen, 'Kore savaşındaki zor günlerden bu günlere Türkiye hep Kore’nin yanında olmuştur. İnanıyorum ki modern dünyanın iki güçlü demokrasisi olan Türkiye ve Kore, güçlerini kalıcı ve sürdürülebilir bir gelecek için birlikte harcayacaktır.' ifadesini kullandı.

Akdeniz İhracatçı Birliklerinden (AKİB) yapılan açıklamaya göre, Aymen, Türkiye'nin Seul Büyükelçisi Arslan Hakan Okçal ile beraber başkent Seul'de Türk ve Güney Koreli iş adamlarıyla bir araya geldi.

Aymen, konuşmasında, iki ülke arasındaki ihracatın düzenli ve sürdürülebilir artışı için çalıştıklarını belirterek, bu tarz organizasyonların her iki tarafa da iş imkanı sağlayacağını kaydetti.

İki ülkenin, geçmişten gelen tarihi ve ekonomik bağları bulunan kardeş ülkeler olduğunu anımsatan Aymen, 'Kore savaşındaki zor günlerden bu günlere Türkiye hep Kore’nin yanında olmuştur. İnanıyorum ki modern dünyanın iki güçlü demokrasisi olan Türkiye ve Kore, güçlerini kalıcı ve sürdürülebilir bir gelecek için birlikte harcayacaktır.' ifadesini kullandı.

Türkiye'nin önemli ticaret ortaklarından Güney Kore'nin Doğu Asya’nın en önemli ekonomik gücü olduğunu kaydeden Aymen, şöyle devam etti:

'Türkiye ile Güney Kore arasındaki ticaret hacmi 2016 yılında 7 milyar dolara yaklaşmıştır. Fakat ne yazık ki bu rakam önceki yılların yüzde 9 altındadır. Ticaretimiz son iki yılda emtia fiyatlarının oynaklığı sonucu karşılıklı olarak düşmüştür. Şimdi yapmamız gereken, son iki yılın kayıplarını gidererek yeni rekorlar kırmaktır. Biz Türk iş insanları olarak, toplam ihracat ve ithalat rakamları arasındaki farkı karşılıklı olarak kapatmak istiyoruz. İhracat rakamlarına bakacak olursak geçen yıl Türkiye’nin Kore’ye ihracatı yüzde 8 düşerek sadece 519 milyon dolarken, Kore’den ithalatımız yüzde 10 düşüşle 6,4 milyar dolardır.'

Aymen, Güney Kore'nin, Türkiye’den en çok serum, dizel motor parçaları, kurşun ve çinko, uçak parçaları aldığını, Türkiye'nin ise en fazla televizyon ve televizyon parçaları, dizel otomobiller, polietilen, cep telefonu ve çelik alaşım ithal ettiğini aktardı.

Güney Kore ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini amaçladıklarını sözlerine ekleyen Aymen, şunları kaydetti:

'İnanıyoruz ki ilişkilerimizi geliştirerek ve tecrübelerimizi paylaşarak ticaret döngümüze çok daha fazla ürün ekleyeceğiz ve ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmini artıracağız. Biz TİM olarak, araştırma-geliştirme, inovasyon, tasarım ve markalaşma konularına odaklandık. Bu odaklar olmadan 2023 hedeflerimize ulaşamayız. Bu noktada Kore bizim dikkate aldığımız bir ülke çünkü Kore Ar-Ge, inovasyon ve tasarım ile öne çıktı. Geçen ay Kore’yi ihracatçılarımıza tanıttık. Kore’nin ihracat ve ithalat modelini, Koreli konuklarımız ve Kore Başkonsolosu ile birlikte detaylı olarak inceledik. Tek amacımız Türkiye’nin ihracatını artırmak değil, aynı zamanda güçlü ekonomik ilişkiler de istiyoruz.'
Kaynak: AA