Dondurmada Yaz Bereketi

TESK Genel Başkanı Palandöken: 'Bu yıl ülke genelinde en az 400 bin ton dondurma tüketimi bekliyoruz. Sıcaklıkların yükselmesiyle esnafımızın dondurma satışlarında bereketli bir artış oldu'

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, aşırı sıcaklarla dondurma tüketiminin arttığını belirterek, 'Bu yıl ülke genelinde en az 400 bin ton dondurma tüketimi bekliyoruz. Sıcaklıkların yükselmesiyle esnafımızın dondurma satışlarında bereketli bir artış oldu.' değerlendirmesinde bulundu.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, dondurma sektörünün her yıl büyüdüğünü, kişi başına dondurma tüketiminin son 10 yılda 2 litreden 5 litreye çıktığını belirterek, 'Geçmiş yıllarda kişi başı 4 litre dondurma tüketimi gerçekleşirken, son dönemde bu tüketim özellikle yaz aylarında 6 litreyi buldu. Bu yıl ülke genelinde en az 400 bin ton dondurma tüketimi bekliyoruz. Sıcaklıkların yükselmesiyle esnafımızın dondurma satışlarında bereketli bir artış oldu.' ifadesini kullandı.

Türkiye'nin dondurma ithalatı ve ihracatının her yıl arttığına işaret eden Palandöken, Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği'nin (ASÜD) verilerine göre, üretimin son 10 yılda 160 bin tondan, 400 bin tona yükseldiğini bildirdi.

Dondurma sektörünün dünyada 70 milyar dolar, Türkiye'de ise 3,5 milyar Türk lirası pazar payının bulunduğuna değinen Palandöken, şunları kaydetti:

'Türkiye'de üretilen dondurmanın yüzde 4,5'i ihraç edilirken yüzde 95,5'i iç piyasada tüketiliyor. İhracatta öne çıkan pazarlar genel olarak Ortadoğu, Balkanlar, Kafkasya, Türk Cumhuriyetleri ve Kuzey Afrika ülkeleri. Ülkemizde tüketimin yüzde 80'ini 6-25 yaş arası nüfus yapıyor. Tüketimin yüzde 85'ini yazın gerçekleştiriyoruz. Dondurmayı en çok tüketen bölgemiz ise Marmara. Tabii unutmamak gerekir ki tüm veriler ambalajlı üretimler için geçerli.'
Kaynak: AA