Küçükbaş Kurbanlıkta Fiyat Arttı

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi piyasaya sürülen küçükbaş kurbanlıklar, geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 50 fiyat artışıyla satışa sunuluyor Şanlıurfa Canlı Hayvan Pazarı Derneği Başkanı Çiftçi: 'Geçen sene küçükbaş 750800 civarındaydı bu sene 800 ile bin 300 lira civarında olmasını bekliyoruz. Tabi ki geçen seneye nazaran yüzde 50'ye yakın bir artış var'

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi pazara çıkarılan küçükbaş kurbanlıklar, geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 50 fiyat artışıyla satışa sunuluyor.

Türkiye'de küçükbaş hayvancılığın en yaygın olduğu kentler arasında yer alan Şanlıurfa'da, Kurban Bayramı'na sayılı günler kala hayvan pazarlarındaki yoğunluk yaşanmaya başladı.

Hayvan pazarlarında geçen yıla oranla küçükbaş hayvanların fiyatındaki ciddi artış dikkati çekiyor. Pazarda, ortalama 45-50 kilogramlık küçükbaş hayvan, 800 liradan başlayan fiyatla satışa sunuluyor.

Bu yıl Türkiye genelinde yaklaşık 3 milyon civarında küçükbaş hayvanın kurban için piyasaya sürülmesi bekleniyor.

- 'Fazla düşüş beklenmiyor'

Şanlıurfa Canlı Hayvan Pazarı Derneği Başkanı İzzet Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hemen hemen her kentte kurbanlıkların, pazarlardaki yerini aldığını söyledi.

Piyasada geçen yıla oranla bir durgunluk gözlemlediklerini aktaran Çiftçi, şunları kaydetti:

'Biz hem batı hem doğu illerindeki piyasayı yakından takip ediyoruz. Geçen sene küçükbaş 750-800 civarındaydı bu sene 800 ile bin 300 lira civarında olmasını bekliyoruz. Tabi ki geçen seneye nazaran yüzde 50'ye yakın bir artış var. Ne kadar ithal mal gelse de fiyatlarda fazla bir düşüş beklemiyoruz.'

Çiftçi, fiyatlardaki artışın en temel sebebinin hayvancılığın azalması olduğunu ileri sürerek, şunları söyledi:

'Hayvancılıkta ithalat bir çözüm değil. İthalatın 3 ay ile sınırlı kalması lazım, bölge insanımıza gençlerimize çeşitli projelerle daha fazla destek verilmesi lazım. Kırsal kesime şehirler dolmuş durumda, şehir merkezlerinde oturacak yer yok, köylerimiz ise tamamen boşalmış durumda. Biz hayvancılığı desteklememiz lazım, acil önlemlerin alınması gerekiyor. Sorunlarımızı iletiyoruz, konuşuyoruz inşallah çözüm bekliyoruz.'

- Alıcı fiyattan şikayetçi

Pazarda kurbanlık satan besicilerden İsmail Çakı, alıcıların fiyattan memnun olmadığını ve daha çok fiyat sorduğunu dile getirerek, 'Millet almıyor, sürekli 'fiyatı düşüyor mu, yükseliyor mu?' diye soruyor. ' dedi.

Kurbanlık bakan alıcılardan Mehmet Demirbağ da kurban fiyatlarının çok yüksek olduğunu ifade ederek, 'Mal pahalı olmuş, geçen sene ile bu sene arasında çok fark var. Bu sene mal fiyatları çok yüksek. Bayrama kadar da ne olur Allah bilir.' dedi.
Kaynak: AA