Başbakan Yardımcısı Canikli Açıklaması (1)

'(CHP'nin tepki yürüyüşü) İster yürüyüş, ister gösteri başka herhangi bir şekilde mahkemenin kararını değiştirmeye çalışıyorsanız bu legal değildir. Bu doğrudan kuralların ihlal edilmesidir' 'Kılıçdaroğlu'nun politikalarında terör örgütlerine bir yakınlık vardır'

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, CHP'nin yürüyüşüne ilişkin, 'İster yürüyüş, ister gösteri başka herhangi bir şekilde mahkemenin kararını değiştirmeye çalışıyorsanız, bu legal değildir. Bu doğrudan kuralların ihlal edilmesidir.' dedi.

Canikli, CNN Türk canlı yayınında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, partisinin İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasına tepki için başlattığı yürüyüşe yönelik soru üzerine Canikli, barışçı olmak şartıyla tüm yürüyüşlerin kendini ifade etme biçimi olarak normal olduğunu ancak adalet arayışının hukuki bir yolu olduğunu söyledi.

Yargının bir casusluk faaliyetiyle ilgili verdiği mahkumiyet kararı bulunduğuna dikkati çeken Canikli, şöyle konuştu:

'İstedikleri kadar yürüsünler, huzuru bozmadıkça, toplumsal güvenliği tehdit etmedikçe herhangi bir sıkıntı yok. Ancak yürüyüş gerekçelerine bakmak gerekiyor. Adalet için yürüdüklerini söylüyorlar. Tüm sistemlerde adaletin nasıl aranması gerektiği, hakkın tesisi için neler yapılması gerektiği çok net şekilde bellidir. Anayasa ve yasalarla belirtilen yöntemlerin dışında başka yöntemlerle verilmiş herhangi bir kararı değiştirmeye kalkarsanız, bu meşru bir hak arama yöntemi olmaz. İlk derece mahkemesi olarak verilen bir kararı temyiz edebilirsiniz, daha sonra bireysel başvuru çerçevesinde anayasa mahkemesine taşıyabilirsiniz, oradan insan hakları mahkemesine götürebilirsiniz. Sistem bunu gerektiriyor. Karar değişecekse ancak bu süreçte değişebilir. İster yürüyüş, ister gösteri başka herhangi bir şekilde mahkemenin kararını değiştirmeye çalışıyorsanız bu legal değildir. Bu doğrudan kuralların ihlal edilmesidir.'

- 'Bilginin kaynağının FETÖ olduğunu biliyoruz'

Canikli, mahkemenin, devletin gizli kalması gereken belgelerinin deşifre edildiği ve ülke güvenliğinin bundan zarar gördüğü yönündeki kararına işaret ederek, 'Sayın Kılıçdaroğlu, ana muhalefet partisinin genel başkanı olarak gerçeğin belirlenmesi için çaba sarf etmelidir. Bu yayınla ilgili bilgilerin bir kaynağı olmalı. Öyle anlaşılıyor ki Sayın Enis Berberoğlu, bu bilgileri üreten kaynak değil. Yani, o bilgiler kendisine bir yerden veriliyor. O bilgilerin üretildiği ilk kaynak var. Ülke menfaati açısından o kaynak tespit edilmeli. Bu açıdan bakıldığında yürüyüş, tam tersine işin perde arkasını maskelemek anlamına geliyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Gerekçe gösterilen olayın özüne bakıldığında toplumun dikkatinin başka yere kanalize edildiğini vurgulayan Canikli, şöyle devam etti:

'MİT tırları, jandarma, savcılar bunların FETÖ kapsamında tutuklanması... Bunlara baktığımızda bu bilginin kaynağının FETÖ olduğunu biliyoruz. Kaynak o olduğuna göre o mu maskelenmeye çalışılıyor? Biraz daha ayrıntıya girdiğinizde Kılıçdaroğlu'nu rahatsız edecek başka bilgiler mi var? Akla bu sorular geliyor. Olaylar sizi mantıksal olarak bir yere götürüyor. FETÖ verdi bu bilgiyi ama hangi kanaldan, doğrudan mı, aracı var mı, matematiksel kesinlikte henüz bilmiyoruz. Buna fokuslanmak gerekir ancak yürüyüş nedeniyle buraya odaklanamıyoruz.'

- 'Marjinal gruplar devreye girmeye başladı'

Söz konusu yürüyüşün, CHP'nin siyasi hedeflerine ulaşması açısından hiçbir şekilde başarılı olmadığını söyleyen Canikli, marjinal grupların da devreye girmeye başladığını dile getirdi.

Canikli, bu tür ortamların terör örgütleri için fırsat niteliğinde olduğunu belirterek, 'Terör örgütleriyle çok yakın bağlantılı grupların sokağa inecekleri kesin, tartışmasız. Sivil görünüm altında. Bunu engelleyemezsiniz.' dedi.

CHP'nin Kemal Kılıçdaroğlu dönemine kadarki politikalarının çok farklı olduğuna dikkati çeken Canikli, şunları kaydetti:

'Sayın Kılıçdaroğlu'nun politikalarında terör örgütlerine bir yakınlık vardır. Özüne, detayına indiğinizde bunu görürsünüz. Terör örgütlerine yakın duran kesimlerle doğrudan ilişki içinde olduklarını biliyoruz. Hemen hemen tüm terör örgütleriyle. Gezi olaylarında sokakları terörize eden marjinal ve terör örgütleriyle çok yakından bağlantılı kesime inanılmaz destek verdiğini biliyoruz. CHP'li yetkililerin onlarla birlikte taş atmak dahil güvenlik güçlerine karşı durduğu görüntüleri hepiniz hatırlayın. CHP milletvekillerinin öldürülen teröristlerin cenazelerinde nasıl göz yaşı döktüğü, ağıt yaktıkları herkes tarafından biliniyor. 17-25 Aralık hadiselerinde Sayın Kılıçdaroğlu birtakım tapeleri grup toplantısında Mecliste yayınlandı. Bu tapeleri doğrudan FETÖ verdi, çünkü onlar üretmişti, onlar montajlamıştı.'

Kılıçdaroğlu'nun yürüyüşte verdiği olumlu mesajları da samimi bulmadığını belirten Canikli, 'Söylemin önemi yok, önemli olan icraat. Sadece bugüne bakmamak gerekiyor. Kılıçdaroğlu, gülen, tebessüm eden maskesini takmıştır. Kılıçdaroğlu'nun sadece sokakta değil Mecliste de çalışmaları terörize eden talimatlar verdiğini biliyoruz. Kürsü işgali, şiddet kullanımı dahil olmak üzere sayısız örnekler yaşadı Türkiye.' ifadelerini kullandı.

(Sürecek)
Kaynak: AA