TGDF'den Etiket Düzenlemesi Açıklaması

TGDF Genel Sekreteri Menlik: 'Atalarımızın dediği gibi, 'Bilinmedik aş, ya karın ağrıtır ya baş'' 'Sağlığımızı ancak kim tarafından, nerede, hangi standartlarda üretildiğini, içeriğinde neler olduğunu bildiğimiz gıdaları tüketirsek koruyabiliriz'.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel Sekreteri İlknur Menlik, alışverişte etiket düzenlemesine yönelik, 'Atalarımız, 'Bilinmedik aş, ya karın ağrıtır ya baş' demiş. İnsanımız ne yediğini, içtiğini bilmeli, bunun için de gıda etiketlerini dikkatle incelemelidir. Unutmayalım ki güvenli gıda tüketmenin yolu, bilinçli tüketici olmaktan geçiyor' ifadelerini kullandı.

Gıda Etiketleme ile Beslenme ve Sağlık Beyanları konusunda ocak ayında yayınlanan yönetmeliklerin Uygulama Kılavuzu'na ilişkin yazılı açıklama yapan Menlik, Gıda Etiketlemesi ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği'nin tüketicilerin gıdalar hakkında bilgilendirilmesi amacıyla gıda etiketlerine ilişkin yeni kurallar getirirken, Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği'nin son tüketiciye arz edilen gıdaların etiketlerinde yer alabilecek beslenme ve sağlıkla ilgili beyanları düzenlediğini bildirdi.

Yönetmeliklerin, gıda işletmecilerinin sorumluluklarını yeniden tanımladığını, toplu tüketim yerleri için kurallar getirdiğini, tüketicilere de güvenilir ve sağlıklı gıdaya ulaşma konusunda yeni imkanlar sunduğunu dile getiren Menlik, yeni düzenlemenin tüketici dostu ve tüketicilerin bilgilendirilmesi adına atılmış önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Güvenli gıda tüketiminin ancak ne yediğini, içtiğini bilen, bunun için gıda etiketlerini okuyan bilinçli tüketiciler sayesinde mümkün olacağına dikkati çeken Menlik, şunları kaydetti:

'TGDF olarak yıllardır insanımızın sağlığının korunması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın denetimine tabi olarak, onaylı ve kayıtlı işletmeler tarafından üretilen; ambalajlı, kaliteli gıdaların tüketilmesini öneriyoruz. Ambalajların üzerinde bulunan etiketler, en başta raflarda satışa sunulan gıdaların bakanlıktan onaylı ve kayıtlı işletmeler tarafından üretildiğini gösterir. Bu bize o gıdanın, ulusal ve uluslararası standartlarda, hijyen kuralları gözetilerek, bakanlığın her türlü denetimine açık olarak üretildiğini gösterir.

Diğer yandan bugün tüketiciler, giderek yükselen sağlıklı beslenme trendinin etkisiyle artık gıdaların içeriğini bilmek, ihtiyaçlarına uygun gıdaları tüketmek istiyorlar. Bu çok doğru ve yerinde bir hassasiyettir. İşte gıda etiketleri ne yediğini, içtiğini bilmek isteyen tüketiciler için en iyi kılavuzdur. Gıda alışverişimizi yaparken biraz zaman ayırıp, gıda ambalajlarındaki etiketleri okumayı bir alışkanlık haline getirmeliyiz. Böylece o gıdanın hangi işletmede üretildiğini, içeriğindeki besin ögelerini, tükettiğimizde alacağımız enerjiyi öğrenir, son tüketim tarihini kontrol edebiliriz.'

Menlik, açıklamasında, 'Atalarımızın dediği gibi, 'Bilinmedik aş, ya karın ağrıtır ya baş'. Sağlığımızı ancak kim tarafından, nerede, hangi standartlarda üretildiğini, içeriğinde neler olduğunu bildiğimiz gıdaları tüketirsek koruyabiliriz' ifadelerine yer verdi.
Kaynak: AA