'Mısır-Hamas İlişkileri, Sina'daki Saldırılara Direnç Gösterecektir'

Siyasi analist ve yazar Savvaf: 'KahireHamas ilişkileri, Sina'daki saldırılara direnç gösterecektir. Anlaşmazlık safhasının kapanması ve taraflar arasında yeni bir sayfanın açılması için güçlü bir dönüşüm var' Siyasi analist ve yazar Medhun: 'Bu gibi saldırılar Gazze'yi olumsuz etkileyen güvenlik zafiyetine neden oluyor ve Hamas bunu istemiyor. Sınırdaki tüm açıkları kapatmak için Kahire ile Hamas arasında çalışmaların devam etmesi gerekiyor' Siyasi analist ve yazar Ebu Şimale: 'Mısır'ın derdi Filistinlilerin derdidir. Mısır'ın Hamas'a karşı güvenlik endişeleri, son dönemlerde gerilemeye başladı'

MUHAMMED MACİD - Mısır ve Hamas arasında son dönemde olumlu gelişmeler gösteren ilişkilerin, Sina Yarımadası'nda cuma günü gerçekleşen saldırı karşısında direnç göstereceği öngörülüyor.

Filistinli uzmanlar, Sina Yarımadası'ndaki Refah kentinde cuma günü terör örgütü DEAŞ'a biat ettiğini duyuran 'Sina Vilayeti' örgütü tarafından gerçekleştirilen saldırının Hamas ve Mısır arasındaki ilişkilere olası etkilerini, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin saldırıda hayatını kaybeden askerler için hazırlanan taziye binasını ziyaret etmesini AA muhabirine değerlendirdi.

Gazze'deki siyasi analist ve yazar Mustafa es-Savvaf, 'Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye'nin Sina Yarımadası'ndaki saldırıda yaşamını yitiren askerler için Gazze'deki Mısırlılar Topluluğunun hazırladığı taziye binasını ziyaret etmesi, Hamas'ın Sina'da yaşananlarla bir ilgisi bulunmadığını ve bu suçta taraf olmadığı yönünde Kahire'ye bir mesaj göndermek istediğinin göstergesidir.' dedi.

Hamas ile Filistinli grupların taziyeye katılmalarının terörü reddettiklerini ortaya koyduğunu belirten Savvaf, 'Bazı taraflar Gazze'deki ablukayı hafifletmek için Hamas ve Kahire arasında yürütülen son anlaşmaları akamete uğratmak istiyor.' diye konuştu.

Hamas'ın saldırı sonrasında güvenlik önlemlerini artırmasına ilişkin Savvaf, bunun Hamas'ın Mısır'ın güvenliğiyle alakadar olduğunun ve Gazze ile Sina'dan sızmaları engellemek için sınır bölgesinde elinden geleni yaptığının delili olduğunu ifade etti.

Mısır'da yaşanan olayların iki taraf arasında son zamanlarda atılan olumlu adımları etkilemeyeceğini ümit eden Savvaf, 'Kahire-Hamas ilişkileri, Sina'daki saldırılara direnç gösterecektir. Anlaşmazlık safhasının kapanması ve taraflar arasında yeni bir sayfanın açılması için güçlü bir dönüşüm var.' şeklinde konuştu.

- 'Sina'daki saldırılar Hamas'a zarar veriyor'

Siyasi analist ve yazar İbrahim Medhun, 'Sina'daki saldırılar Hamas'a zarar veriyor. Gazze'de taziye evi açılması, Kahire ile Gazze arasındaki ilişkilerin derinliğini ve Sina'da olanlarla ilgileri olmadığını gösteren bir mesajdır.' dedi.

Hamas'ın istikrarı sağlamayı önemsediğini ve istismarcıların kötüye kullanabileceği bir açığın bulunmadığını söyleyen Medhun, 'Bu gibi saldırılar Gazze'yi olumsuz etkileyen güvenlik zafiyetine neden oluyor ve Hamas bunu istemiyor. Sınırdaki tüm açıkları kapatmak için Kahire ile Hamas arasında çalışmaların devam etmesi gerekiyor. Hamas aşırılıkla mücadele ediyor ve Mısır'ın işlerine müdahalede bulunmayı reddediyor.' diye konuştu.

Mısır'ın çetrefilli Filistin davası dosyalarının gözetimi için bölgedeki rolünü güçlendirmesi gerektiğine işaret eden Medhun, Sina'da yaşananların, Refah Sınır Kapısı'nın açılmasını engellemek ve yakıt girişini azaltmak gibi Mısır ve Hamas arasındaki anlaşmaların bazılarını olumsuz etkileyebileceğini savundu.

- 'Mısır'ın derdi Filistin'in derdidir'

Siyasi analist ve yazar Fayiz Ebu Şimale de Hamas'ın sınır bölgesinde güvenlik önlemlerini artırmakta kararlı olduğunu belirtti.

Gazze'de taziye evi açılmasına da değinen Ebu Şimale, 'Mısır'ın derdi Filistinlilerin derdidir. Bu taziye evi gerekliydi çünkü Mısır askerleri Filistin askeri gibidir. Mısır'ın Hamas'a karşı güvenlik endişeleri, son dönemlerde gerilemeye başladı.' ifadelerini kullandı.

Ebu Şimale, Mısır'ın Hamas ile anlaşmalarının yakında daha da gelişeceğini, bunun güvenlik, ekonomik ve insani açıdan ilişkilere yansıyacağını söyledi.

Mısır'ın Kuzey Sina Yarımadası'ndaki Refah kentinde 7 Temmuz'da bomba yüklü iki araçla düzenlenen saldırıda 25 asker yaşamını yitirmişti. Saldırıyı, terör örgütü DEAŞ'a biat ettiğini duyuran 'Sina Vilayeti' örgütü üstlenmişti.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Sina Yarımadası'ndaki saldırıda hayatını kaybeden askerler için Gazze'deki Mısırlılar Topluluğunun hazırladığı taziye binasını ziyaret ederek Mısır'a verdikleri desteği iletmişti.

Kaynak: AA