Amasya'da 'Savaş Ve Kültür Sempozyumu'

Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, üniversite tarafından 1. Uluslararası Savaş ve Kültür Sempozyumu düzenleneceğini bildirdi.

Orbay, 7-19 Kasım'da düzenlenecek sempozyumda, savaş olgusunun sosyal bilimlere yansımasının ele alınacağını söyledi.

Sempozyuma bildiri özet göndermek için son tarihin 1 Ağustos olduğuna dikkat çeken Orbay, “Savaş, düşman olarak nitelendirilenlere karşı irade kabul ettirme sürecidir. Tüm toplumlar, savaşa katılanların fedakarlıklarını kahramanlık olarak nitelendirerek, bunu şan ve şeref kaynağı olarak görmüştür. Toplumların tarihleri, sanat, şiir ve edebiyatları, inançları, töreleri ve de kültürleri savaştan etkilenmiştir. Uluslararası Savaş ve Kültür Sempozyumu, nedenleri ve sonuçları oldukça karmaşık ve değişken olan savaşı, kültürel temelde ele almayı amaçlamaktadır.' diye konuştu.

Sempozyumun, savaş olgusunu, tarih, felsefe, din, sosyoloji, siyaset, hukuk, edebiyat, uluslararası ilişkiler, psikoloji, eğitim ve antropoloji başta olmak üzere sayısız disiplinle ilişkilendireceğini ifade eden Orbay, şunları kaydetti:

'Bu disiplinler ekseninde barış, adalet, hukuk başta olmak üzere sayısız kavramı kültürel boyutlarıyla ele alıp irdeleme çabasındadır. Bu çaba, ayrıca jeopolitik konumu itibarıyla çok yakın komşuluklarında yaşanan savaşlara tanıklık eden ve bunlardan oldukça fazla etkilenen ülkemizde, savaş olgusuna ilişkin toplumsal farkındalığa katkı sağlayacaktır. Geçtiğimiz yüzyılda 200 milyona yakın insanın savaşın doğrudan ya da dolaylı etkileri sonucu yaşamını yitirdiği gerçeği göz önüne alınırsa hem ülkemizde ve hem de dünyada güven içerisinde bir yaşam sürmenin ancak ve ancak Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 'Yurtta Sulh Dünyada Sulh' ilkesi ile mümkün olduğu görülmektedir. 1. Uluslararası Savaş ve Kültür Sempozyum organizasyonuna destek veren tüm kurumlara ve bilim insanlarına şimdiden teşekkür ediyor, sempozyumumuza katılmaya davet ediyoruz.'

Kaynak: AA