Kazakistan'da Senato İçin Kısmi Seçim Yapıldı

Türk Keneşi Genel Sekreter Yardımcısı Kocaman: “Demokrasinin her zaman bu ülkede gelişmekte olduğunu görüyoruz. Kazakistan’ın her sahada gelişmekte olduğuna şahit oluyoruz. Bu seçimler Kazakistan’ın kalkınmasına katkı sağlayacaktır” AK Parti Sakarya Milletvekili İsen: “Buradaki atmosferin büyük olgunlukla gerçekleştirildiğine ve neticelendirildiğine tanıklık ettim. Umuyoruz. Bu seçimler Kazakistan’ın gelişmesini daha da artıracak”

ASTANA – Kazakistan’da parlamentonun iki kanadından biri olan Senato için kısmi seçim yapıldı.

47 koltuklu Senatonun 16 koltuğu için yapılan seçimde 38 aday yarıştı. 16 bölgede kurulan 16 sandıkta toplam 3 bin 291 bölge meclis milletvekilinden 3 bin 165'i oy kullandı.

Katılım oranının yüzde 96 olduğu seçimi aralarında Türk Keneşi ve Türk Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) temsilcilerinin de bulunduğu 172 yabancı gözlemci izledi. Gözlemcilerin büyük bir kısmı, seçim sürecini başkent Astana'daki valilik binasında kurulan sandıkta takip etti.

Merkez Seçim Komisyonu tarafından açıklanan resmi olmayan sonuçlara göre, aralarında Akmola, Aktöbe, Atırau, Güney Kazakistan, Cambıl eyaletleri vali yardımcılarının da bulunduğu 16 kişi en yüksek oyu alarak milletvekili seçildi.

Merkez Seçim Komisyonu üyesi Marat Sarsenbayev yaptığı açıklamada, seçimde ilk kez online kayıt sisteminin kullanıldığına dikkati çekti.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Keneşi) Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Kocaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seçim sürecini Astana ve Kökşetau kentlerinde 10 kişilik ekiple izlediklerini, seçimin büyük olgunlukla yapıldığını belirtti.

Kocaman, “Demokrasinin her zaman bu ülkede gelişmekte olduğunu görüyoruz. Kazakistan’ın her sahada gelişmekte olduğuna şahit oluyoruz. Bu seçimler Kazakistan’ın kalkınmasına katkı sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

AK Parti Sakarya Milletvekili Mustafa İsen de Kazakistan’ın Orta Asya bölgesinde elde ettiği başarılarıyla dikkati çeken ülke olduğuna dikkati çekerek, “Demokrasiyi de içselleştirme konusunda önemli çalışmalar gerçekleştiriliyor. Buradaki atmosferin büyük olgunlukla gerçekleştirildiğine ve neticelendirildiğine tanıklık ettim. Umuyoruz. Bu seçimler Kazakistan’ın gelişmesini daha da artıracak.” şeklinde konuştu.

Kazakistan'da parlamento, Meclis ve Senatodan oluşuyor. Senato milletvekillerinin 15’i cumhurbaşkanı kararıyla, 32’si yerel konsey milletvekilleri tarafından 5 yıllık süreyle seçiliyor. Kazakistan Parlamentosu 6. dönem meclis milletvekilleri seçimi, 20 Mart 2016'da yapılmış ve dönem oturumlarının başlamasıyla 2011-2014 yıllarında seçilen bazı senato milletvekillerinin görev süresi kanun çerçevesinde devam ettirilmişti.
Kaynak: AA