'Haremeyn, Hac; Mukaddese Yolculuk' Sergisi Açıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi koleksiyonunda bulunan Hazreti Muhammed'in Sakalı Şerifleri de sergide yer alıyor İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş: 'Sergi daha yeni olmasına rağmen yurt dışından dahi talepler gelmektedir. İstanbul'da buna benzer bir müze çalışmamız var, arşivimizi buna göre düzenliyoruz. Ama burada gördüklerimiz gerçekten gurur verici, geçmişi hatırlama adına, herbir objeye tek tek baktığınızda derinliği hissedebiliyorsunuz' İstanbul Büyükşehir Belediyesi koleksiyonunda bulunan Hz. Muhammed'in Sakalı Şerifleri de bu sergi ile görülüyor'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 'Haremeyn, Hac; Mukaddese Yolculuk' adlı sergi, Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi'nde açıldı.

Haremeyn Sergisi'nin açılışında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ramazan-ı şerifin güzelliklerinden birini daha burada yaşadıklarını belirterek, serginin açılışında emeği geçenlere teşekkür etti.

Topbaş, şunları söyledi:

'İstanbul'un farklı güzelliklerinden biri de bir manevi iklime sahip olması. İstanbul, uzun yıllar payitaht olarak bütün İslam aleminin, o zamanki coğrafyanın merkezi haline gelmiş ve bundan dolayı da ciddi bir etkileşimi var. Yapısal olarak geçmişteki bu değerlerini de sürdürmektedir. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin arşivinde binlerce eser var. Atatürk Kütüphanesinin kitaplığında, özellikle arşivinin henüz daha tamamlanmadığından bahsediliyor. İnanıyorum ki daha nice eserler ortaya çıkar. Ramazan-ı şerifte arzu ettik ki bu güzel atmosfer içerisinde elimizdeki objelerden bazılarını da halkımızın izlemesine sunalım.'

Topbaş, arşivlerindeki özellikle Surre alayının hac yolculuğuna başlangıcı ve onunla ilgili objeler olduğunu vurgulayarak, özel seçilmiş objelerden bir sergi açıldığını ifade etti.

Sergi daha yeni olmasına rağmen yurt dışından dahi talepler geldiğini belirten Topbaş, 'İstanbul'da buna benzer bir müze çalışmamız var, arşivimizi buna göre düzenliyoruz. Ama burada gördüklerimiz gerçekten gurur verici, geçmişi hatırlama adına, her bir objeye tek tek baktığınızda derinliği hissedebiliyorsunuz.' diye konuştu.

-Filistin'den 50 bin kartpostal

Geçen yıl Filistin'den kart postal koleksiyonunu satın aldıklarını hatırlatan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Hemen satın alınmasını istedim ve gerçekten 50 bin civarında kart postaldan bahsediliyor ki büyük bir arşiv. İstanbul kazandı bunu, Atatürk Kitaplığına geldi ve arşivimize girdi. Benim de hayret ettiğim kitaplığın ne kadar zengin olduğu ve farklı eserlerin bulunduğunu gördük. Biz sadece kitaplık deyince kitap düşündük ama başka obje ve zenginlikler de var. Sakal-ı şerif var. Müthiş şeyler, bunlar, envantere kayıtlı güzellikler, arkadaşlar başka koleksiyon oluşturacak çalışmalar yapacaklar. Sadece bu değil, zengin bir arşivimiz var. Bir müze mantığıyla hazırlanan bu mekan güzel, İstanbulluların severek, gerçekten farklılıkları görerek izleyeceklerine inanıyorum.'

Topbaş, ramazan-ı şerifin bereketinin tüm insanlığın üzerine gelmesini ve tüm dünyada huzur ve barış hakim olmasını diledi. Konuşmasının ardından Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı'nın aralarında bulunduğu davetlilerle kurdele keserek serginin açılışını gerçekleştirdi. Açılışın ardından Topbaş ve davetliler sergiyi gezdi.

- 'Haremeyn, Hac; Mukaddese Yolculuk' Sergisi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü'nün düzenlediği 'Haremeyn, Hac; Mukaddese Yolculuk” Sergisi, Osmanlı döneminde yapılan hac yolculuğunun ne kadar mukaddes ve zorlu olduğunu gözler önüne seriyor. Küratörlüğünü Erkan Doğanay’ın üstlendiği Haremeyn Sergisi’nde Kabe Örtüsü, yazma eserler, harita, kartpostal, belge, berat, fotoğraf, feraşet çantası ve çeşitli objelerin yanı sıra Hazreti Muhammed'in sakal-ı şerifleri de bulunuyor.

Sergi, Hac yolculuğunun hikayesini gözler önüne seren, İslam alemi için en önemli ibadetlerden biri olan 'Hac' görevine, dünyanın farklı bölgelerinden gelen Müslümanlardan günümüze kalmış malzemelerden oluşuyor. Sergideki obje, belge, fotoğraf, kartpostal gibi malzemeler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü envanterinde bulunan eserler arasından seçildi.

Haremeyn Sergisi ile Surre Alayı ile İstanbul’dan başlayan hacca gidiş, Mekke, Medine, Kabe ve Mescid-i Nebevi ziyaretlerinden sonra 'Hacı' adaylarının evlerine dönüş yolculuklarının zorluğu resmedildi. Türkiye’de bu konu üzerine düzenlenmiş en kapsamlı çalışma olan bu Haremeyn Sergisi, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin zengin bir envantere sahip olduğunu da gözler önüne seriyor.

Sergide İstanbul Büyükşehir Belediyesi koleksiyonunda bulunan Hazreti Muhammed'in sakal-ı şerifleri de bu sergi ile görülüyor.

Sergi, Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde (Yenikapı Etkinlik Alanı) 30 Haziran'a kadar açık kalacak.

Kaynak: AA