Bağ Ve Bahçelerde Çalışanlara 'Kene' Uyarısı

Sarıgöl Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) Başkanı Dr. Erdal Görkem Gavcar, bağ ve bahçelerde çalışanları kene ısırmasına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

TSM Başkanı Dr. Gavcar, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının çoğunlukla keneler aracılıyla hayvanlardan insanlara bulaştırılan mikrobik bir hastalık olduğunu belirtti.

KKKA hastalığının hayvanlarda belirtisiz seyrederken insanlarda öldürücü olabildiğini ifade eden Dr. Gavcar, şunları kaydetti:

'Keneler halk arasında yavsı, sakırga ve kerni gibi isimlerle bilinmektedir. Kenelerin yoğun olarak bulunduğu yerler, özellikle hayvancılığın yapıldığı orman kenarı parçalı arazi yapısına sahip çalı ve çırpılı alanlar ile otlakların bulunduğu yerlerdir. Ülkemiz kenelerin yaşamaları için coğrafi açıdan oldukça uygun bir yapıya sahiptir. KKKA vücudumuza kene tutunması ile bulaşmakla birlikte, keneler çıplak çıkarılması ya da ezilmesi ile hasta insanların tükürük ve kan gibi vücut sıvılarına temas etmekle, mikrop taşıyan hayvanların kanları, vücut sıvıları ve dokularına korunmasız temasla da bulaşabilmektedir.'

Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar ile korumasız olarak yeşil alanlarda bağ ve bahçe işleriyle uğraşanların risk altında olduğunu vurgulayan Dr. Gavcar, kenenin vücuda yapışmasından sonra kuluçka süresinin 1-3 gün,en fazla dokuz gün olduğunu aktardı.

Dr. Gavcar, KKKA hastalığının belirtileri ve korunma yöntemleri hakkında ise şu bilgileri paylaştı:

'Yüksek ateş, baş ağrısı, yoğun halsizlik, kollarda ayaklarda şiddetli ağrılar, bazen kusma, karın ağrısı veya ishal, yüzde kızarıklıklar, ilerleyen safhalarda vücudun değişik yerlerinde kanamalar, gövde, kollarda, bacaklarda morluklar. Burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan görülebilir. Hayvan barınaklarına, kırsal alanlara, orman kenarı ve tarım arazileri ile bu gibi yerlere gidenler mümkün oldukça vücutta açık kısım kalmamasına özen göstermeli, kenelerin daha kolay fark edilmesi nedeniyle açık elbiseler tercih edilmelidir. Pantolon paçaları çorap içine konulmalıdır. Bu alanlardan eve geri dönenlerin mutlaka çıkardıkları elbiseleri kontrol etmeleri çok önemlidir.'

Dr. Gavcar, kene ısırmalarında mutlaka hastaneye gidilmesi ve kenenin doktor tarafından çıkarılmasının daha uygun olacağını kaydetti.

Kaynak: AA