Kazakistan'da Siyasi Baskı Ve Kıtlık Kurbanları Anıldı

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev:.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Sovyet lideri Josef Stalin döneminde yaşanan zulmün tekrarlanmaması için gençlerin geçmişi unutmaması gerektiğini belirtti.

Nazarbayev, 31 Mayıs Siyasi Baskı ve Kıtlık Kurbanlarını Anma Günü dolayısıyla başkent Astana yakınlarındaki Siyasi Baskı Kurbanları Anıtı'nda düzenlenen anma törenine katıldı.

Anıta çiçek bırakan, kurbanların aile ve yakınlarıyla bir araya gelen Nazarbayev, Stalin döneminde siyasi baskı altına alınan 103 bin Kazak vatandaşının hapis cezasına çarptırıldığını, 25 bin kişinin öldürüldüğünü hatırlatarak hapse mahkum edilenlerin bazılarının da Kazakistan'da inşa edilen kamplarda işkence ve zulüm sonucu hayatını kaybettiğini bildirdi.

Nazarbayev, o dönemde bir milyondan fazla kişinin de Kazakistan topraklarına sürgün edildiğini belirterek 'Böylece Kazakistan çok uluslu bir ülke, başkaları için vatan oldu. Bugüne kadar Kazakistan halkı birlik içinde yaşıyor. Dolayısıyla halkımız, gençlerimiz böyle bir zulmün tekrarlanmaması için bu olayı unutmamalı.' ifadelerini kullandı.

Bugün insan haklarının korunduğu bir devlet kurduklarını vurgulayan Nazarbayev, 'Kazakistan'da siyasi zulüm yok. Bu konuda mahkum edilen de yok. Dolayısıyla bu olaya değer vermemiz gerek.' dedi.

Kazakistan, Stalin döneminde siyasi nedenle hapis cezasına çarptırılanların 1993 yılında rehabilite edilmesiyle ilgili karar almıştı. 1997'de de cumhurbaşkanının kararıyla 31 Mayıs, Siyasi Baskı ve Kıtlık Kurbanlarını Anma Günü olarak belirlenmişti.
Kaynak: AA