Fas'ın Kuzey Bölgesindeki Toplumsal Gerginlik

Ülkedeki bazı siyasi partiler, kuzey bölgesinde devam eden toplumsal gerginliğin son bulması çağrısında bulundu.

Fas’ta Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD), Halk Gücü Sosyalist Birliği (UNFP) ve İstiklal Partisi'nin, ülkenin kuzey bölgesinde devam eden toplumsal gerginliğin sona erdirilmesi için çağrıda bulunduğu bildirildi.

PJD, UNFP ve IP'nin El-Huseyma kenti temsilcilikleri tarafından yapılan ortak açıklamada, ülkenin kuzey bölgesinde sosyal medyadaki çağrılar üzerine yapılan gösterilere işaret edilerek, 'Ülkedeki akil insanları, kanaat önderlerini, vatanseverleri ve yöneticileri bölgede tırmanan toplumsal gerginliğin son bulması için çaba göstermeye davet ediyoruz. Bölgedeki halkın taleplerine diyalog yoluyla bir çözüm bulunabileceğine inanıyoruz.' ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, gösterilere katılan aktivistlerin dış odaklardan mali destek aldığı ve bununla ülkenin güvenlik ve istikrarını hedef aldığı yönünde bazı hükümet yetkililerden gelen açıklamalar kınandı.

Bölge halkının “ayrılıkçı” bir eğilim içerisinde oldukları ithamının kabul edilemez olduğu vurgulanan açıklamada, 'Yapılan gösteriler barışçıl ve medeni bir şekilde yapılmasına rağmen bölgeye kolluk görevlileri ve askeri akış devam ediyor.' denildi.

Öte yandan PJD, Fas Parlamentosu Danışmanlar Meclisi'nin bugünkü oturumunda Başbakan Sadeddin el-Osmani’ye Huseyma ve civarında devam eden gerginliğe ilişkin soru önergesi verdi. İçişleri Bakanlığı da bir araştırma komisyonu kurulması talebinde bulundu.

Huseyma'da gösterileri organize eden aktivistlerden Nasır Ez-Zefzafi, sosyal medya hesabı üzerinden yayımladığı videoda perşembe günü bölgede genel greve gidilmesi ve gösteri düzenlenmesi çağrısı yapmıştı.

Bölgedeki gerginliğin artması üzerine IP Fas Temsilciler Meclisi, 'toplumsal gerginliğin' etraflıca incelenmesi için meclis araştırma komisyonu oluşturulması talebinde bulunmuştu.

Geçen yıl ekim ayında Huseyma'da balıkçılık yapan Muhsin Fikri, polisin el koyduğu balıklarını çöp kamyonundan almaya çalışırken presleme haznesinde sıkışarak hayatını kaybetmişti.

Balıkçının hayatını kaybetmesinin ardından Huseyma ve civar kentler başta olmak üzere ülke genelinde birçok gösteri düzenlenmişti.
Kaynak: AA