TMMOB BMO 'SEÇSİS' Raporu Hazırladı

TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odasınca, Yüksek Seçim Kurulu Seçim Bilişim Sistemini değerlendirmek amacıyla 'Her Yönüyle SEÇSİS' raporu hazırlandı BMO Yönetim Kurulu Başkanı Sarıfakıoğlu: 'Sistemin bilişim uygulamalarını gizlilik, bütünlük ve kullanılabilirlik ile güvenlik ilkelerine göre değerlendirerek raporlaştırdık ve kurumlara sunacağız' 'Sandık sonuç tutanaklarının sisteme girişi sırasında hatalı girişleri en aza indirecek, daha kapsamlı geçerlilik kontrollerinin yapılması sağlanmalıdır. Yangın, sel, saldırı gibi nedenlerle merkezdeki 'veri merkezi'nin çalışamaz hale gelmesi durumunda SEÇSİS'in kesintisiz çalışmasını sağlayacak Felaket Kurtarma Merkezlerinin (FKM) alt yapısı hızla oluşturulmalıdır'

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Bilgisayar Mühendisleri Odasınca (BMO), Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Seçim Bilişim Sistemini (SEÇSİS) değerlendirmek amacıyla 'Her Yönüyle SEÇSİS' raporu hazırlandı.

TMMOB BMO Yönetim Kurulu Başkanı Birkan Sarıfakıoğlu, birliğin genel merkezinde, hazırladıkları rapora ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Sarıfakıoğlu, SEÇSİS'in 2000'li yıllardan beri ciddi değişim, dönüşüm geçirdiğini ve dünyanın en başarılı teknolojilerinden birine sahip olduğunu belirterek, sistemin bilişim uygulamalarını gizlilik, bütünlük ve kullanılabilirlik ile güvenlik ilkelerine göre değerlendirerek raporlaştırdıklarını ve kurumlara sunacaklarını bildirdi.

SEÇSİS'in elektronik seçim sistemi olmadığını, yüksek teknolojiye sahip bir seçim bilişim sistemi olduğunu ifade eden Sarıfakıoğlu, raporda siyasi partilere, YSK'ya ve kamu kurumlarına ayrı ayrı öneriler sunduklarını belirtti.

'YSK, SEÇSİS'le yapılan işlemlere ve sistemde yaşatılan verilere ilişkin bilgilendirmeyi zamanında yaparak kamuoyunda kuşku ve kaygılara yol açacak durumların önüne geçmelidir.' diyen Sarıfakıoğlu, mükerrer oy kullanımını engellemek ve oy kullananları saptamak için gereken düzenlemelerin ilgili genelgelerle yapılması gerektiğini söyledi.

Sandık alanlarında görevli kolluk güçleri, bina sorumluları ve ulaştırma personelinin kesinleşen sandık seçmen listelerinde yer almaları uygulamasının 16 Nisan'daki halk oylamasında başlatılacağını ifade eden Sarıfakıoğlu, şunları kaydetti:

'Sandık sonuç tutanaklarının sisteme girişi sırasında hatalı girişleri en aza indirecek, daha kapsamlı geçerlilik kontrollerinin yapılması sağlanmalıdır. Yangın, sel, saldırı gibi nedenlerle merkezdeki 'veri merkezi'nin çalışamaz hale gelmesi durumunda SEÇSİS'in kesintisiz çalışmasını sağlayacak Felaket Kurtarma Merkezlerinin (FKM) alt yapısı hızla oluşturulmalıdır.'

'SEÇSİS, siber saldırı sonucunda çalışamaz hale gelir mi?' sorusunun çok fazla sorulduğunu belirten Sarıfakıoğlu, 'YSK, bütün gereken önlemlerin güvenlik kapsamında alındığını dile getiriyor. Fakat insan etmeninin yer aldığı sistemlerde, yüzde yüz güvenlikten söz edilemeyeceğini düşünüyoruz. Burada sistemin siber saldırıya uğradığında çalışıp çalışamayacağına odaklanmamız gerekiyor. Çalışamaz hale gelen sistemin çalışmasına devam edebilmesi, kullanılabilirlik ilkesi gereğince önemlidir.' dedi.

BMO SEÇSİS Çalışma Grubu Üyesi Hülya Küçükaras da YSK'nın verilerin eklenmesi konusunda ciddi çalışma yaptığını ifade ederek, 'YSK, 2014'ten sonra taranmış ıslak imzalı seçim tutanaklarının sisteme girilmesini gerçekleştirdi. Bu, 'veriyi koruyorum' demektir. Daha sonra denetim tutanakları, il ve ilçe birleştirme tutanakları da eklenerek veriyi doğrulayacak bütün aşamalar sisteme ham veri üzerinden aktarıldı.' diye konuştu.
Kaynak: AA