Eski AA Genel Müdürlerinden İzzet Sedes Vefat Etti

Eski AA genel müdürlerinden İzzet Sedes, 89 yaşında yaşamını yitirdi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, Sedes'in vefatı dolayısıyla mesaj yayımladı.

Mesajda, 'Değerli üyemiz, İzzet Sedes'i kaybettik. Gazetecilik mesleğine uzun yıllar başarıyla hizmet veren İzzet Sedes'i sevgi ve saygıyla anıyoruz. İzzet Sedes'in ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz.' ifadeleri yer aldı.

Basın Konseyinin yayımladığı mesajda ise şunlar kaydedildi:

'Basın Konseyi Yüksek Kurul Üyesi olarak yıllarca birlikte basın etiği için emek verdiğimiz, duayen gazeteci İzzet Sedes'in vefatından büyük üzüntü duyduk. Mesleğin her kademesinde görev alan usta gazeteci İzzet Sedes, gazeteci kimliğinin yanı sıra, Avrupa Konseyindeki çalışmaları ile de Türkiye'nin medya yüzü olarak tarihe geçti. Anadolu Ajansı yöneticiliğinin ardından, bir akademisyen olarak da yeni nesillerin yetişmesinde görev üstlendi. İzzet Sedes'in ailesi, medya dünyası ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz. Işıklar içinde uyusun.'

- Sedes'in özgeçmişi

İstanbul'da 1928'de doğan Sedes, Galatasaray Lisesinden ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu.

Strasbourg Üniversitesi Uluslararası Basın Enstitüsü ve New York'ta Columbia Üniversitesi Basın Merkezinde gazetecilik kurslarına katılan Sedes, mesleğe 1949'da Anadolu Ajansında başladı.

Daha sonra Dünya, Vatan ve Milliyet gazetelerinde diplomasi muhabiri ve istihbarat şefi görevlerinde bulunan Sedes, 1960'ta Milliyet gazetesinin Ankara Temsilciliği görevini üstlendi.

Sedes, 1968 yılında açılan bir sınavı kazanarak uluslararası diplomat sıfatıyla Avrupa Konseyinde çalıştı.

Burada basın ataşesi ve sözcü olarak görev yapan Sedes, daha sonra Protokol Genel Müdürlüğüne getirildi. Bu görevi 13 yıl süren Sedes, kısa bir süre Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü görevinde bulundu.

Ardından tekrar Avrupa Konseyine dönen Sedes, Protokol Genel Müdürlüğü ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkan Danışmanlığı yaptı.

Sedes, Türkiye'ye 1991'de dönerek Tercüman ve Akşam gazetelerinde mesleğini sürdürdü.

Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin açtığı yarışmalarda çeşitli yıllarda röportaj ve haber dallarında başarı armağanları kazanan Sedes, gazeteci bir aileden geliyordu.

Evli ve bir çocuk babası, Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi Sedes, Fransızca ve İngilizce biliyordu.

Kaynak: AA