'Ölüme Yolculuktan' Bebeğiyle Döndü

İzmir'in Çeşme ilçesinde yasa dışı yollardan Yunan adalarına geçmeye çalışan Suriyeli hamile kadın, kötü hava şartlarında batmak üzere olan bottan güvenlik güçlerinin müdahalesiyle kurtarıldıktan sonra kız bebek dünyaya getirdi Hastanede tedavi altına alınan anne ve bebeğinin olaydan 11 gün sonraki buluşmasında duygusal anlar yaşandı Suriyeli anne Kasım: 'İlk defa bebeğimi kucağıma aldım. Onu benden ayırmayan, bize sahip çıkan ve her konuda destek olan doktorlara ve Türkiye'deki yetkililere teşekkür ediyorum' 'Sağlığıma kavuştuktan ve bebeğim biraz büyüyüp yaşına girdikten sonra eşimin yanına (Almanya) gitmenin resmi yollarını arayacağım'

MUSTAFA YILDIRIM - İzmir'in Çeşme ilçesinde yasa dışı yollardan Yunan adalarına geçmeye çalışan gruptaki hamile Suriyeli Şehira Kasım, batmak üzere olan bottan kurtarıldıktan sonra kız bebek dünyaya getirdi. Hastanede tedavi altına alınan anne ve bebeğin olaydan 11 gün sonra gerçekleşen buluşması, duygusal anlara sahne oldu.

Çeşme'den Yunanistan'ın Sakız Adası'na gitmek için 21 Mart'ta denize açılan göçmen gruba, Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri Türk kara sularında müdahale etti. Su almaya başlayan bottaki çoğunluğu Suriyeli sığınmacılar, ekiplerce kurtarıldıktan sonra Çeşme Limanı'na götürüldü.

Bu kişiler arasında hamile bir kadın olduğunu fark eden ekipler, doğum sancıları başlayan Şehira Kasım'ı ambulansla Çeşme Devlet Hastanesine kaldırdı. Burada kız bebek dünyaya getiren 25 yaşındaki Kasım, daha sonra Katip Çelebi Üniversitesi Yeşilyurt Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi. Bebek ise tedbir amaçlı Buca Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde kuvöze konuldu.

Tedavisi tamamlanan Şehira Kasım, olaydan 11 gün sonra, 'Hatice' ismini verdiği bebeğini kucağına aldı. Anne ve bebeğin kavuşma anı, hastane çalışanları ve doktorlara da duygusal anlar yaşattı.

Bebeğini kucağına aldıktan sonra sevinç gözyaşı döken anne Kasım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'nin Hama kentinde 3 yıl önce Cemal Muhammed ile evlendiğini söyledi.

Evlendikten kısa bir süre sonra ülkesindeki savaş nedeniyle Türkiye'ye sığındıklarını belirten Kasım, Suriye'de bilgisayar ve elektronik eşya fabrikasında çalışan eşinin, Türkiye'ye geldikten sonra iş bulamadığını ifade etti.

Suriye'de savaş öncesi mutlu bir hayatlarının olduğunu anlatan Kasım, rejim yanlısı teröristlerin açtığı ateş ve bombardımanlar sonucu eşinin babasını, kendisinin ise tüm ailesini kaybettiğini dile getirdi.

Şehira Kasım, başından geçenleri şöyle anlattı:

'Türkiye'ye sığındıktan sonra 2 yıl Hatay'da kaldık. Yaklaşık 6 ay önce de İzmir'e geldik. Eşim yaklaşık 2 ay önce deniz yoluyla Yunanistan'a geçerek, buradan da Almanya'ya gitti. Ben de onun yanına gitmek için bir organizatörle 600 avro karşılığı anlaştım. Bizi Çeşme'de bir iskeleye götürerek Sakız Adası'na geçmek için bota bindirdiler. Denize açıldıktan yarım saat sonra bindiğimiz bot, kötü hava şartlarında batma tehlikesi geçirdi. Bu sırada Türkiye'den güvenlik güçleri bizi kendi botlarına çıkararak Çeşme'ye getirdi. Hamile olduğumu fark eden görevliler beni hastaneye yetiştirdi. Burada kızım dünyaya geldi. Bugün ilk defa bebeğimi kucağıma aldım. Onu benden ayırmayan, bize sahip çıkan ve her konuda destek olan doktorlara ve Türkiye'deki yetkililere teşekkür ediyorum.'

- 'Kızım için yaşamalıyım'

Türkiye'de hiç akrabasının bulunmadığını, eşi gittikten sonra da İzmir'de Suriyeli komşularının yanına yerleştiğini belirten Kasım, şimdi de bebeğini alarak bu ailenin yanında kalacağını bildirdi.

Almanya'da bulunan eşinin yanına gitmesi için yetkililerden yardım beklediğini kaydeden Kasım, 'Ameliyat sonrası toparlanmaya ihtiyacım var. Sağlığıma kavuştuktan ve bebeğim biraz büyüyüp yaşına girdikten sonra eşimin yanına gitmenin resmi yollarını arayacağım. 'Kimsem kalmadı' dediğim anda kızım dünyaya geldi. Artık bir kızım var ve onun için yaşamak zorundayım.' diye konuştu.

Buca Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Berna Eroğlu Filibeli ise anne ve bebeğin sağlık durumlarının iyi olduğunu anlatarak, 'Anne bugün taburcu oldu, o nedenle bebeğiyle bugün buluşturduk. Bebeğin hazin durumu bizi de etkiledi, aileyle duygusal bir buluşma oldu. Umarız bundan sonraki hayatı çok daha iyi olur.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA