YÖK Başkanı Saraç, Hatay'da

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Türkiye’den ve uluslararası kurumlardan 500’e yakın davetlinin katılması beklenen Suriyeli öğrenci ve akademisyenlerin eğitim hayatının masaya yatırılacağı Hatay’daki konferans öncesi Vali Erdal Ata’yı ziyaret etti. Saraç, Türk bayrağının dalgalandığı her yerin en emniyetli yer olduğunu söyledi.

YÖK Başkanı Saraç, Hatay'da
“Türk Yükseköğretim Sisteminde Suriyeli Öğrenciler” adlı uluslararası konferans için Hatay’a gelen YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Hatay Valisi Erdal Ata’yı ziyaret etti. Saraç, Suriyeli akademisyen ve öğrenciler için yapılacak uluslararası konferansın Türkiye için ilk olduğuna dikkat çekti. Saraç, "Hatay’da YÖK olarak uluslararası bir konferans düzenliyoruz. Türkiye’de bulunan Suriyeli akademisyen ve öğrencilerin çeşitli sorunlarını masaya yatıracağız. Konferansımız, bu sorunlara çözüm bulacağımız bir süreç başlatacak. Yurt dışında da katılımcılarımız var. Yükseköğretim Kurulu olarak Türkiye’de ilk defa bu boyutta uluslararası bir konferans yapıyoruz" dedi.

Ev sahipliğinden ötürü Vali Erdal Ata’ya teşekkür eden Prof. Dr. Saraç, Hatay’da bir emniyet endişesi taşımadıklarının da altını çizerek, "Ama burada bulunmasının sınıra yakın olması nedeniyle ayrı bir önemi var. Hatay, bu bölgedeki üniversitelerin öğrenci ve akademisyenlerin diğer üniversitelere nispeten daha fazla gösterdiği bir il" şeklinde konuştu.

Hatay Valisi Erdal Ata da Hatay’ın sınır ili olmasına rağmen Konya ve Kayseri’den bir farkı olmadığına dikkat çekerek, “Bu toplantının benim açımdan iki önemi var. Her şeyden önce Suriyeli gençlerin eğitimi konusunda ümit ediyorum üniversitelerin gelecekte bir strateji belirleyecekler. İyi örnekleri, uygulamaları varsa onlarda her türlü üniversitelerde yaygın hale gelmesi için çalışma yapacağız. Bir önemli yönü de dışarıdan bakıldığı zaman Suriye’nin sınır ili olması nedeniyle Hatay’ın güvenlik yönünden sanki bir zafiyet varmış gibi algılanıyor. İnsanlar buraya gelmeye korkuyor veya bu tür toplantılar yapmıyor. YÖK Başkanımız ve üniversite rektörlerimiz görecek ki, Konya, Kayseri ne kadar güvenli ise burası da o kadar güvenli. Dolayısıyla hem kendi vatandaşlarımız hem de yerli ve yabancı turistler çok rahatlıkla gelip burada dolaşıp kalabilirler. Bu açıdan da önemli olduğunu düşünüyorum. Sayın YÖK Başkanımıza ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) ev sahipliğinde 9 Mart Salı günü Atatürk Konferans Salonunda gerçekleştirilecek olan "Türk Yüksek Öğretim Sisteminde Suriyeli Öğrenciler" konulu uluslararası konferans, YÖK Başkanı Prof.Dr. Yekta Saraç’ın yanı sıra Türkiye’den çok sayıda üniversiteden temsilcilerin iştiraki ile gerçekleştirilecek. Türkiye’den birçok üniversitenin rektörlerini ağırlayacak olan Mustafa Kemal Üniversitesi’nde iki gün boyunca Suriyeli öğrencilerin Türk üniversitelerindeki eğitim durumları hakkında fikir alışverişi yapılacak.

9 Mart’ta açılış oturumu, paralel oturumlar, kapanış oturumu ve basın toplantısı şeklinde gerçekleşecek olan konferansa Türkiye’den ve uluslararası kurumlardan 500’e yakın davetlinin katılması bekleniyor.
Kaynak: İHA