Suriyeli Ve Türk Kadınlar Dünya Kadınlar Günü'nü Kutladı

Hem Suriye'ye hem de Kilis'e özgü yemeklerin bulunduğu stantlar kurulan etkinlikte, kadınların dileklerini yazabildiği bir pano da yer aldı Kilis Valisi Çataklı: 'Sizin en hayırlınız kadınlara karşı iyi davrananınızdır' düsturunu hayatına mihenk taşı yapan bir medeniyetiz' Belediye Başkanı Kara: 'Kadınlar olmadığı takdirde ne aile olur ne devlet olur, ne ülke olur, ne de millet olur'.

Kilis Belediyesince 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Suriyeli ve Türk kadınlar için kutlama etkinliği düzenlendi.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki etkinlikte, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kilis 7 Aralık Üniversitesi ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yer aldığı stantlar kuruldu.

İl Halk Sağlığı Müdürlüğü standında kadınların, vücut kitle endeksi, fiziksel aktivite düzeyi ve kas iskelet sistemi ölçümleri, kan şekeri ile tansiyon ölçümleri yapıldı.

Etkinlikte ayrıca Suriyeli ve Türk kadınlar açılan stantlarla el emekleri ve yöresel yemeklerini sergiledi.

Etkinlikte Suriyeli kadınları için 'dilek köşesi' de kuruldu. Kadınlar panoya, 'Bütün insanların birbirine değer verdiği bir dünyada yaşamak dileğiyle', 'Huzur, güven, kardeşlik bir de iş istiyorum' gibi dileklerini yazdı.

Öte yandan geçen yıl 8 Mart'ta roket saldırısında hayatını kaybeden Sıdıka Mavzer ve Mert Özkan için İl Müftüsü Mahmut Karatepe tarafından dua edildi.

Kilis Valisi İsmail Çataklı, burada yaptığı konuşmada, kadınların milletin geleceğine ışık tuttuğunu söyledi.

Bu tür etkinliklerin kadınların sosyal, kültürel ve siyasal konumuyla ilgili yanlış düşünceler ve uygulamalar konusunda ciddi bir bilinç oluşturacağını belirten Çataklı, şöyle konuştu:

'15 Temmuz gecesi ülkemizin karşı karşıya kaldığı darbe girişiminde, şehrimizin, Suriye'nin kuzeyinden terör örgütü DEAŞ'ın kontrol ettiği alanlardan karşı karşıya kaldığı saldırılar neticesinde hayatını kaybeden insanlarımızı yad ediyorum. Kadını ve erkeği diğer tüm vasıflardan önce insan olarak görmeyen herkes Orta Çağ Avrupa'sında veya cahiliye döneminde kalmış demektir. Bizim medeniyetimiz irfan ve ilim medeniyeti olduğu kadar büyük bir sevgi ve muhabbet medeniyetidir. 'Sizin en hayırlınız kadınlara karşı iyi davrananınızdır' düsturunu hayatına bir mihenk taşı yapan bir medeniyetiz.'

Belediye Başkanı Hasan Kara da kadınların toplumun her bölümünde önemli bir yer tuttuğunu söyledi.

Sadece 8 Mart'ta değil her zaman kadınların baş tacı edilmesi gerektiğini ifade eden Kara, 'Geçen yıl yaşadığımız olaylardan dolayı 8 Mart'ı korkarak kutluyorduk. Bundan dolayı Fırat Kalkanı Harekatı balatan başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, hükümetimize ve kahraman silahlı kuvvetlerimize yürekten teşekkür ediyorum. Kadınlar olmadığı takdirde ne aile olur ne devlet olur ne ülke olur, ne de millet olur. Onun için sadece 8 Mart değil her gün kadınlarımızı baş tacı etmemiz gerektiğini yürekten inanıyorum.' diye konuştu

Konuşmaların ardından gösteri düzenleyen Suriyeli çocuklar da gönüllerince eğlendi.

Daha sonra protokol üyeleri, stantları gezdi.
Kaynak: AA