Kibar Açıklaması 'Fındık Üreticileri Artık Bilinçli'

Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar, “Üreticilerimiz artık bilinçliler. Bu dönemden sonra bahçelerini bakıma almaya hazırlanıyorlar. Bunun için şuan ki fiyatlar ciddi rol oynuyor. Fındığın fiyatına göre vatandaşlar bahçelerinde bakımını gerçekleştiriyorlar” dedi.

Kibar Açıklaması 'Fındık Üreticileri Artık Bilinçli'
İbrahim Ethem Kibar yaptığı açıklamada, “Son 10 yıla geri döndüğümüzde fındıkta ciddi don hadiseleri yaşandı. Mahsulümüz don yüzünden ciddi zararlar gördü. Bu yıl için fındığımızda herhangi bir yanma durumu yok. Bizler için umut verici bir durumdur. Geçen yıl bahçelerin dinlenmiş olması, bu yıl da herhangi bir don olayına maruz kalmazsa karanfili bol olursa faydalı ve verimli bir yıl olabilir. Fakat bununla birlikte fiyatla ilgili endişeler ortaya çıkabilir. Üreticilerimiz bahçeline bakım yapmayı planlıyor. Bu yılki az olan ürünlerini üreticilerimiz zararına sattıkları için bahçelerine masraf etmek için düşünceleri var. Bu durumda verim ve kaliteye yansıyacaktır. Üreticilerimiz bilinçliler artık ve bizler de bilinçlendirme adına vatandaşlarımızla sık sık biraya gelerek bilgilendirme toplantıları yapıyoruz. Fındık her zaman bizler sahip çıkmalıyız. İnsanları doğru yönlendirmek boynumuzun borcudur” diye konuştu.

“Bahçelerimizde her zaman fındığın durumu ne olursa olsun gübreleme ve bakımlarını yapmak zorundayız” diyen Kibar sözlerini şöyle tamamladı: “Bunları yapmadığımız zaman bahçelerimiz gelişme geriliği yaşıyor. İlerleyen zamanlarda attığımız gübrelerde de bunun toparlanması çok normal olmuyor. Hastalıklarla bahçelerde mücadele etmezsiniz bir sonra ki yol daha fazla fazla ciddi durumlarla karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Küllenme hastalığı ile mücadele yüzde 7 gibi bir rakamlarda olduğunu belirtmek isterim. Üreticilerin mutlaka bu konuda mücadele etmeleri gerekiyor.”
Kaynak: İHA