Nijerya'da Terörle Mücadele

Devlet Başkanı Buhari: 'Boko Haram, topraklarımızı tekrar ele geçiremeyecek'.

Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari, bundan böyle hiçbir terör örgütünün Nijerya'da varlık gösteremeyeceğini kaydetti.

Nijerya Savunma Bakanı Mansur Dan-Ali, terör örgütü Boko Haram'dan temizlenen Sambisa ormanında düzenlenen '2017 Nijerya Ordusu Hafif Silah Şampiyonası'nın açılışında Buhari'nin gönderdiği mesajı okudu.

Buhari, mesajında, 'Bundan sonra hiçbir terör örgütü Nijerya'da varlık gösteremeyecek. Boko Haram, topraklarımızı tekrar ele geçiremeyecek.' ifadesini kullandı.

Şampiyonanın, Boko Haram'ın üslerinden Sambisa ormanında gerçekleştirilmesinin buradaki terör varlığına tamamen son verildiğinin açık göstergesi olduğunu kaydeden Buhari, Kuzeydoğu İnisiyatifi Başkanlık Komitesine de (PCNI) çağrıda bulunarak bölgede terör nedeniyle yıkılan tesis ve yapıların yeniden inşa edilmesini istedi.

Daha önce 2010 yılında Kaduna şehrinde yapılan şampiyonanın, Nijerya ordusunun Boko Haram'la mücadelede gösterdiği başarıyı pekiştirmek amacıyla bu yıl Sambisa ormanında düzenlendiği duyuruldu.

Yetkililer daha önce de Nijerya ordusunun bölgede elde ettiği başarı dolayısıyla 22 Aralık tarihinin her yıl 'Sambisa Anma Günü' olarak kutlanacağını belirtmişti.

Nijerya'da 2000'li yılların başından beri varlık gösteren örgüt, liderleri Muhammed Yusuf'un gözaltındayken ölmesinin ardından 2009'da kitlesel şiddet eylemleri düzenlemeye başladı. Örgütün saldırıları ve çatışmalar nedeniyle en az 100 bin kişinin hayatını kaybettiği, milyonlarca kişinin yaşadığı yerleri terk etmek zorunda kaldığı belirtiliyor.
Kaynak: AA