Tahta Parçalarıyla 'Maket Mahalle' Kuruyor

Gümüşhane'de oturan 61 yaşındaki İsmail Hakkı Yapar, tahta parçalarıyla değişik ölçülerde ev ve cami maketleri hazırlıyor Maketlerden mahalle kurmak için uğraşan Yapar, burada köy yaşantısının tüm unsurlarını yansıtmayı hedefliyor Yapar: 'Evi, camisi, hatta ahırı, serenderiyle farklı bir çalışma yapacağım'.

MUHAMMET ÇELİK - Gümüşhane'de yaşayan 61 yaşındaki İsmail Hakkı Yapar, tahta parçaları kullanarak yaptığı ev ve camilerle 'maketten mahalle' kuruyor.

Yapar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, emekli olduktan sonra değişik sosyal aktivitelerle uğraşmaya başladığını söyledi.

Emekliliğinin ardından köye yerleştiğini belirten Yapar, 'Hayatımda bir boşluk oldu. Önce internetten bakarak kar üstünde yürümek ve daha rahat avlanmak için paten yaptım.' dedi.

Daha sonra, boş zamanlarını değerlendirmek için tahta parçalarıyla maketten mahalle kurmanın uğraşını verdiğini anlatan Yapar, bu nedenle ev ve cami maketleri hazırladığını ifade etti.

Yapar, 'Şimdi üçüncü camiye başladım. Maket caminin ışıklandırmasını da kendim yaptım. Maketten 5 vakit ezan okunuyor. Fırsat buldukça buna devam edeceğim. Ticari bir amacım yok. İsteyen akrabalarıma da yapıyorum ve boş zamanımı değerlendiriyorum.' diye konuştu.

Maketten mahallesinde, köy yaşantısının unsurlarını yansıtacağını belirten Yapar, '3-5 hanelik bir evi, camisi, hatta ahırı, serenderi, kümesi, petekliğiyle farklı bir çalışma yapacağım. Zamanımı iyi bir şeye harcadığımı düşünüyorum. Boş kaldığım zamanlarda bunu yapmaya çalışıyorum.' dedi.

Yapar, malzeme bulmakta zorluk çektiğini dile getirerek, 'Burada genelde bir alışveriş merkezinden ağaç ve diğer malzemeleri temin ediyorum. Yapıştırıcı ve tahta parçası kullanıyorum. Yürürken dahi 'Acaba şu malzeme bana yarar mı' diye, herhangi bir aleti gördüğümde mutlaka alıyorum. Getirip evde maketlerde değerlendiriyorum.' diye konuştu.

Her gün en az 2-3 saatini makete ayırdığını bildiren Yapar, bir cami maketini bir ayda tamamladığını söyledi.

Yapar, her çalışmasında yeni şeyler keşfettiğini, ilerleyen zamanlarda çok daha farklı maketler hazırlayacağını kaydetti.

Kaynak: AA