Çanakkale'de Şehit Olan 'Edirne İdadisi'nin' Öğrencileri Anıldı

Edirne Atatürk Ortaokulu öğrencileri, 102 yıl önce aynı binada eğitim gören ve Çanakkale Deniz Savaşlarında şehit olan Edirne İdadisi'nin öğrencilerini andı Atalarının oturduğu sıralarda eğitim gören öğrenciler Çanakkale şehitleri için bir video da hazırladı.

Edirne Atatürk Ortaokulu öğrencileri, 102 yıl önce aynı binada eğitim gören ve Çanakkale Deniz Zaferi'nde şehit olan okulun o zamanki adıyla Edirne İdadisi'nin öğrencilerini andı.

Şehit öğrenciler için Sitti Şah Sultan Cami'sinde mevlit okutuldu, dua edildi ve vatandaşlara pilav ikram edildi. Okulun konferans salonunda gerçekleşen anma programında ise şiir dinletisi sunuldu.

Dedelerinin oturduğu sıralarda eğitim gören öğrencilerin Çanakkale şehitleri için hazırladığı video seyredildi.

Okul Müdürü Recep Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulun 1882'de Edirne İdasi olarak eğitime başladığını söyledi.

Aynı binada 135 yıldır eğitim verildiğini anlatan Şentürk, 'O yıllarda mektebin idadi yani lise kısmında okuyan öğrenciler vatanı savunmak için Çanakkale'ye gitmişler. Vatan savunmasında şehit olmuşlardır. Bunun gelecek kuşaklara örnek olması için 3 yıldır anma etkinliğimizi devam ettiriyoruz. Ayrıca şu anda okulumuzda okuyan öğrencilerimiz aynı sıralarda okuyup Çanakkale'de şehit öğrencileri anmak adına bir video hazırladı. Bu videoda öğrencilerimiz duygularını ifade etti. Bununla da bir farkındalık oluşacağını düşünüyoruz.' dedi.

-'Bugünkü gençlik de aynı vatan sevgisini taşıyor'

Edirne Muharip Gaziler Derneği Başkanı Ahmet İsmailoğlu da okul çağındaki öğrencilerin Çanakkale'de şehit olmasının vatan sevgisinin ispatı olduğunu ifade etti.

Bugünkü gençliğin de aynı vatan sevgisini taşıdığını aktaran İsmailoğlu, 'Vatan savunmasında şehit olan öğrencilerimizi hiçbir zaman unutmayacağız. Onları unutmayacağız ve gelecek nesillere aktaracağız, bunlar hatıralarımızda saklıdır. Şehitlerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz. Bu program 'Ne mutlu Türk'üm' demenin de kanıtıdır.' diye konuştu.

-Edirne İdadisi'nden cepheye

Çanakkale Savaşı yıllarında Balıkesir’de yayınlanan Karesi gazetesinde yer alan bilgiye göre, babaları Balkan Savaşı’nda şehit düşen ve Edirne İdadisi’nden Balıkesir Sultanisi’ne yatılı olarak nakledilen 25 izci öğrencinin tamamı gönüllü olarak Çanakkale’ye gitti ve cephede şehit olarak geri dönmedi.

Kaynak: AA