Somalili Mühendislere Su Ve Sanitasyon Eğitimi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Türkiye Cumhuriyeti Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı Türkiye Su Enstitüsü (SUEN) işbirliğiyle dost ve kardeş ülke Somali’ye yönelik su ve sanitasyon eğitim programı düzenlendi.

Somalili Mühendislere Su Ve Sanitasyon Eğitimi
TİKA, Somali’ye yönelik gerçekleştirdiği projelerine hız kesmeden devam ediyor. Farklı sektörlerde birçok projeye imza atan TİKA, SUEN işbirliğiyle Somali’ye su ve sanitasyon alanında kapasite artırımına yönelik tecrübe paylaşımı amaçlı bir eğitim programı düzenledi.

İstanbul’da gerçekleştirilen ve TİKA’nın desteklediği programda, 8 mühendisten oluşan Somali Federal Cumhuriyeti Enerji ve Su Kaynakları Bakanlığı heyetine, su ve atık suların idaresi ve teknolojileri konularında eğitimler verildi.

Eğitim çerçevesinde; sınıraşan suların yönetimi, içme suyu, atık su arıtma ve su hasadı teknolojileri, yeraltı suların yönetimi, kırsal alanlarda atık su arıtma yöntemleri, bütünleşik su kaynakları yönetimi gibi muhtelif konularda dersler düzenlendi.

Programın son gününde ise Somali’nin su ve sanitasyonla ilgili güncel meseleleri görüşülerek bunlara yönelik çözüm önerileri tartışıldı.

İSKİ’ye ait su ve atık su arıtma tesislerini de yerinde inceleme imkanı bulan katılımcılara program sonunda SUEN Başkanı Prof. Dr. Ahmet Mete Saatçi ve Prof. Dr. Hasan Z. Sarıkaya iştirakiyle sertifika belgeleri verildi.

Programa katılan mühendisler, TİKA’nın organize ettiği sosyal program çerçevesinde İstanbul’u da gezme, tarihi ve kültürel mirasımızla yakından tanışma imkanını buldular. Somalili heyet, Türkiye’yi ve İstanbul’u çok beğendiklerini belirterek söz konusu programın düzenlenmesinden dolayı ve şimdiye kadar olan yardımlarından ötürü TİKA’ya, tüm proje ortaklarına ve Türkiye’ye ayrıca teşekkürlerini sundular.
Kaynak: İHA