Edirne'nin Misk Meyve Sabunu Niteliğini Kaybediyor

Saray ya da padişah sabunu olarak da bilinen "mis meyve sabunu" niteliğini kaybediyor. Gelişen teknoloji, ticari endişe ve talep doğrultusunda "mis meyve sabunu" sepeti içinde meyve şekilleri yerine çiçek, sebze, kalp gibi figürler öne çıkıyor. İl Kültür Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, "mis meyve sabunu"nun niteliğinin kaybolmaması gerektiğini söyledi.

Edirne'nin Misk Meyve Sabunu Niteliğini Kaybediyor
İl Kültür Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, “19’ncu yüzyıldan beri Misk Sabunu Edirne’mizde var. Edirne’de ev hanımlarının aile bütçelerine katkıda bulunmak için yapmaya başladığı, Osmanlı Cumhuriyeti kadar Edirnemize ulaşan bir değerimizdir. Misk Sabunu Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne kayıtlıdır. Amacımız gelecek zamanda UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne ilave etmek istiyoruz” dedi.



“Niteliğinde ve niceliği kayboluyor”

Edirne’de bugün iki çeşit meyve sabunu yapıldığını belirten Hacıoğlu, “Birincisi geleneksel yöntemlerle ailelerin yaptığı, pek özünden uzaklaşmayan cinsten olan. Birde Edirne’ye yılda 2 milyondan fazla turist geliyor. Fiyatından dolayı meyve sabununu turistler alabiliyor. Misk sabununda olay ticarete kaydığı için niteliğinde ve niceliğinde maalesef değişime uğruyor. Anlamsız bazı meyvelerin Misk Sabunu listesine alınması. Gelenek Edirne’de yetişen meyvelerin listeye dahil edilerek yapılması meselesidir. Muz konmuş sepetin içine ne alaka. Bu işin özünden uzaklaşmaktır. Bu önemli bir konu. Bu görüntü olarak bir sıkıntı durumudur. Bu kültürümüzden uzaklaşama konusudur. İnsanlar bir daha Misk Sabunu almaz. Rağbet göstermez. Bu sektörde çalışan insanlar ekonomik sıkıntı çekerler. Sabun alan insanlar mutlu olsunlar. Aynı zamanda sabunlar erimesin uzun süre kalabilsin. Özü aynı zamanda bunu da gerektiriyor. Malzemesine gereken önem verilmeli” şeklinde konuştu.



“Geleneğimizi öldürüyoruz”

14 yıldır Misk Meyve Sabunu sattığını belirten Gülay Tonbaş ise, “Meyve sabunlarının özelliği meyveden yapılmasıdır. Eskiden meyve sabunları padişahlar zamanında meyveden yapılıyormuş. Padişah cariyesinin hangi kokulu sabundan yıkanmasını istiyorsa onunla yıkanıyormuş cariye. Gelen talep üzerine meyve sabunu yerine gül yapmaya başladık. Kalp şeklini vermeye başladık. Sebze şekilleriyle sabunlar yapmaya başladık. Millet değişiklik istiyor. Özelliği meyve sabunu dediğimiz müşteriler diğer sabun şekillerinden almıyorlar. Ben meyve sabunu satan olarak meyve şekillerinin dışında başka şekillerin yapılmasını doğru bulmuyorum. Geleneğimizi öldürüyoruz. Tarihimizi öldürüyoruz” ifadelerini konuştu.

Kaynak: İHA