CHP Balıkesir Milletvekili Tüm Açıklaması

'Bu ülkede 'Hayır' diyen de 'Evet' diyen de kendi yurttaşlarımızdır. Bu nedenle ülkenin barışı açısından, 80 milyon insanımızı kucaklamak zorundayız'

CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, 'Bu ülkede 'Hayır' diyen de 'Evet' diyen de kendi yurttaşlarımızdır. Bu nedenle ülkenin barışı açısından, 80 milyon insanımızı kucaklamak zorundayız.' dedi.

Tüm, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin gündeminde acil çözüm bekleyen pek çok sorun bulunduğunu, bununla birlikte bir referandum sürecine girildiğini belirtti.

Referandumda 'Hayır' oyu verecek olanların terör örgütleriyle aynı kefeye konduğunu ileri süren Tüm, 'Bu ülkede 'Hayır' diyen de 'Evet' diyen de kendi yurttaşlarımızdır. Bu nedenle ülkenin barışı açısından, 80 milyon insanımızı kucaklamak zorundayız.' diye konuştu.

Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında ilan edilen Kanun Hükmünde Kararname'lerle (KHK) muhalif öğretmenlerin, akademisyenlerin ve aydınların görevden alındığını belirten Tüm, 'Bu suçsuz insanları sırf sizden yana olmadıkları için atarsanız asla özgürlükten ve demokrasiden söz edemezsiniz. Bunun adı demokrasi değil, olsa olsa diktadır, faşizmdir.' ifadesini kullandı.

Tüm, konuşmasına şöyle devam etti:

'Devletin ve milletin birliğini temsil eden Cumhurbaşkanını, bir kesimin cumhurbaşkanı, bir partinin genel başkanı yapacak bu partili düzene 'Hayır' diyoruz. Milli iradeyi yok sayan, Başkana, kararname adıyla adeta ferman yetkisini veren bir padişah düzenine karşı olduğumuz için 'Hayır' diyoruz. Bakanları, milletvekillerini, başkan yardımcılarını, savcıyı, hakimi, rektörleri, genel müdürleri, neredeyse tüm kurum yöneticilerini tek kişinin belirleyeceği bir rejim değişikliğine 'Hayır' diyoruz. Halkımızı kutuplaştıracağı için 'Hayır' diyoruz. Ülkemizi böleceği için 'Hayır' diyoruz.'

Türkiye'de parlamenter sistemin tüm kurum ve kurallarıyla işlemesini istediklerini anlatan Tüm, 'Laik, demokratik, çağdaş bir eğitim istiyoruz. Bilim adamlarının görevden alınmadığı özgür üniversiteler istiyoruz. Yargının bağımsız, basının özgür olmasını istiyoruz. Ülkemizde barış ve demokrasinin hakim olmasını istiyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA