Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman Açıklaması

'Ülke ekonomisi son 5 yılda doğal afetlerden 600 milyon dolar zarar gördü'.

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, son 5 yılda ülkesinin doğal afetlerden 600 milyon dolar zarar gördüğünü bildirdi.

Cumhurbaşkanı Rahman, Acil Durumlar Devlet Komisyonu toplantısında yaptığı konuşmada, son 5 yılda ülkesinde 603 doğal afetin meydana geldiğini hatırlatarak, bu afetler sonucunda 127 vatandaşın yaşamını yitirdiği bilgisini verdi.

Doğal afetlerden ülkesinin büyük ölçüde etkilendiğini dile getiren Rahman, son 5 yılda doğal afetlerin ülke ekonomisine verdiği zararın 600 milyon doları aştığını kaydetti.

Rahman, sadece ocak ayında ülkede 244 çığ düşme vakasının yaşandığını belirterek, bu vakalarda 13 kişinin hayatını kaybettiği bilgisini paylaştı.

Cumhurbaşkanı Rahman, yapılan analiz sonuçlarına göre de ülke genelinde 381 adet noktanın doğal afetlerle ilgili tehlikeli bölge olarak tespit edildiğini ifade etti. Rahman belirlenen bu bölgelerde sel, heyelan, su taşması, toprak erozyonu, çığ düşmesi gibi tehlikelerin söz konusu olduğunu söyledi.

Ülkedeki bilim adamı ve uzmanlardan, doğal afetlerin önceden tespit edilmesi ve akıbetlerinin bertaraf edilmesine yönelik çalışmalarını arttırmasını isteyen Rahman, Ulaştırma Bakanlığı ve Acil Durumlar Devlet Komitesi görevlilerinden de olası doğal afetlere hazırlıklı olmalarını talep etti.

Topraklarının büyük bir kısmı dağlık bölgelerden oluşan Tacikistan'da çok sayıda doğal afet meydana geliyor.
Kaynak: AA