'Dünya Engelliler Günü Paneli' Gerçekleştirildi

Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü tarafından “Dünya Engelliler Günü Paneli” gerçekleştirildi.

'Dünya Engelliler Günü Paneli' Gerçekleştirildi
Özel Eğitim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atilla Cavkaykar, “Artık bütünleşmeye giden yolda hep birlikteyiz” diyerek panelin açılış konuşmasına başladı.

Cavkaykar, "Bu yıl düzenlenen Dünya Engelliler Günü teması herkes için sürdürülebilir ve dirençli topluma erişimdir. Bu tema 2030 sürdürülebilir kalkınma hedeflerini de öngörüyor. Dolayısıyla ele alınan temada savunmasız durumdaki kişilerin dayanıklılığının arttırılması üzerinde duruluyor. Eğitim Fakültesi adına bizlerin hedefleri de, 2030 hedeflerine erişmede nitelikli ve engelli bireylerin gereksinimlerini tam karşılayan öğretmenler yetiştirebilmektir.”

Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Coşkun Bayrak ise, engellerin insanların düşüncesinde başladığını vurgulayarak, “Eğer insanların düşüncelerinde engel yoksa yapamayacağımız hiçbir şey yoktur. Yapılması gereken, farklılıklarla doğan bireylerin neleri başarabileceklerini araştırmaktır. Anadolu Üniversitesi de bu konuda öncül bir rol üstlenmiştir” şeklinde konuştu.

“Ben işitme engelliyim ama kalbim engelli değil”

İşitme ve algılama bozuklukları yaşayan bireyler ve aileleriyle bir araya gelinen panelde engelli bireyler başarı hikâyelerini katılımcılarla paylaştı. Doğuştan duyu sinirleri olmayan Muhammed Aydın katılımcılara, “Ben işitme engelliyim ama kalbim engelli değil” diyerek seslendi. Aydın, “1 Nisan benim doğduğum gündür ama 5 Nisan benim sese kavuştuğum gündür. İlkokul eğitimimi İşitme Engelli Çocuklar Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (İÇEM)’ de aldım. Ardından mahallemizdeki ortaokula gittim fakat konuşurken arkadaşlarım kadar düzgün cümleler kuramadığım için beni anlamıyorlardı ve ben de bu durumdan oldukça üzgündüm. Bu sebeple eğitimime İÇEM’de devam ettim. Çünkü İÇEM’e geldiğimde artık herkes beni anlıyor” dedi.

Panelin kapanışında katılımcılara teşekkür belgeleri takdim edildi ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Görme ve İşitme Engelliler Türk Halk Müziği Korosu tarafından yapılan müzik dinletisi gerçekleştirildi.

Kaynak: İHA