'Zehirli Sebze Ve Meyve İstemiyoruz' İmza Kampanyası

Kampanyada toplanan 48 bini aşkın imza, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ile büyükşehir belediyelerine gönderilecek.

Prof. Dr. Tayfun Özkaya, sebze ve meyvelerde ilaç kalıntısına karşı iki yıl önce başlattıkları imza kampanyasında 48 bin 827 imzaya ulaştıklarını bildirdi.

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Lokali'nde basın toplantısı düzenleyen Özkaya, tarım ilacının kullanımının her geçen yıl arttığını söyledi.

Semt pazarlarında 2013-2014 döneminde yapılan bir araştırmaya göre, en çok tüketilen ürünlerde yapılan labrotuvar incelemesi sonucu maksimum kalıntı limitlerini aşan gıdaların oranının yüzde 25 olduğunun saptandığını belirten Özkaya, şöyle konuştu:

"Ülkemizde sebze ve meyvelerde tarım ilaçları kalıntısı sorununa karşı yetkilileri uyarmak için bir araya gelen kişiler olarak açtığımız imza kampanyasında 48 bin 827 imzaya ulaştık. Bu imzaları ve önerileri başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri olmak üzere büyükşehir belediyelerine ileteceğiz."

Kampanya düzenleyicilerinden Prof. Dr. Ali Osman Karababa da tarımsal ilaç verilerek üretilen meyve ve sebzelerin tüketilmesinin insan sağlığına zarar verdiğini ifade etti.

Bu ürünlerin farklı doku ve organ kanserlerine yol açtığına işaret eden Karababa, "Hormon sistemi ve doğurganlık, kalp-dolaşım, sinir ve bağışıklık sistemlerinide olumsuz etkiliyor. Ayrıca genetik hasara bağlı olarak doğumsal anormallikler, organlarda işlevsel bozukluklara neden olabilir." dedi.
Kaynak: AA