9. Küresel Güney-Güney Kalkınma Fuarı

Türkiye'nin ev sahipliğindeki fuara, uluslararası kalkınma ve insani yardım kuruluşlarının üst düzey yöneticileri, özel sektör temsilcileri ile 40'tan fazla ülkenin kalkınma ve iş birliği ajansı katıldı.

Antalya'da, Türkiye'nin ev sahipliği ve Birleşmiş Milletler (BM) koordinasyonunda Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteğiyle düzenlenen "9'uncu Küresel Güney-Güney Kalkınma Fuarı"na, uluslararası kalkınma ve insani yardım kuruluşlarının üst düzey yöneticileri, özel sektör temsilcileri, BM’ye bağlı çok sayıda ofis ve ajans ile 40'tan fazla ülkenin kalkınma ve iş birliği ajansının katıldığı bildirildi.

TİKA'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, fuarda, Başkanlık ve BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nin (UNOCHA) düzenlediği oturumda farklı ülkelerden gelen panelistler insani yardımlar konusuna ilişkin değerlendirmede bulundu.

Dışişleri Bakanlığının ev sahipliğinde, TİKA, Turkish Council ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezinin (SESRIC) katkılarıyla düzenlen fuara, uluslararası kalkınma ve insani yardım kuruluşlarının üst düzey yöneticileri, özel sektör ve STK’ların temsilcileriyle BM’ye bağlı çok sayıda ofis ve ajans ile 40'tan fazla ülkenin kalkınma ve iş birliği ajansı katıldı.

Program süresince otuzdan fazla oturum ve yan etkinlik düzenlendi. Fuarın üçüncü gününde TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er'in, moderatör ve konuşmacı olarak katıldığı "From Delivering Aid to Ending Need: Advancing the 2030 Agenda in Crisis Contexts" başlığı altında yuvarlak masa toplantısı yapıldı.

Oturuma, BM İnsani Yardımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Ursula Mueller, İslam Kalkınma Bankası Başkan Yardımcısı Mansur Muhtar, Meksika Kalkınma Ajansı Temsilcisi Noel Gonzales, Avustralya Dışişleri ve Ticaret Bakanlığından İnsani Reform ve Performans Direktörü Steve Darvill, BM İnsani Konulardan Sorumlu Özel Temsilci Büyükelçi Ahmed Al Meraikhi katıldı.

TİKA Başkan Yardımcısı Er, oturumda, insani yardımların, meydana gelen krizlerin, yardımlarla kısa dönemde çözülmesi, uzun dönemde ise bir daha tekrarlanmaması için yerel halkın ihtiyaçlarına yönelik kalkınma projeleriyle desteklemenin önemine vurgu yaptı.

Türkiye’nin Somali’ye yönelik programların bu tarz bir yaklaşıma güzel bir örnek oluşturduğunu vurgulayan Er, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Somali seyahati sonrası kısa sürede kapasite ve altyapı ile eğitim, su-sanitasyonu ve sağlık gibi sosyal hizmetlerin geliştirilmesine yönelik projelerin hızlı şekilde başlatıldığı belirtti.

Arakan’da yaşanan insani kriz sonrası bölgeye girebilen tek yardım kuruluşunun TİKA olduğunu hatırlatan Er, Arakan ve Bangladeş’te çok sayıda Arakanlı Müslümana gıda, yiyecek ve kış mevsimi için battaniye ulaştırıldığını ifade etti.

Katılımcılar da panelde kendi ülkelerine yönelik insani yardım yaklaşım ve önerilerini sundu.

- "Türkiye, insani yardım konusunda lider"

Panelin ardından yapılan ortak açıklamada, Türkiye’nin 2016'da 6 milyon dolarlık insani yardımla en cömert ülke olarak uluslararası arenada lider ülke olduğunun altı çizildi.

Güney-Güney İşbirliğinin de bu anlamda önemli bir yere sahip olduğunu belirten Mueller, "Türkiye, insani yardım konusunda uluslararası arenada lider konumunda. Türkiye ve TİKA’nın bu anlamda çalışmalarını önemsiyoruz." dedi.

Uluslararası Tarım Kalkınma Fonunun (IFAD) fuarın ilk gününde düzenlediği panelde, TİKA’nın özellikle kırsal kalkınmaya yönelik projelerinde bilişim ve iletişim teknolojilerinden nasıl faydalandığı somut örneklerle paylaşıldı.

Fuarın son gününde yapılan raporlama toplantısında, Türkiye’nin resmi kalkınma yardımlarını OECD’ye raporlama sorumluluğuna sahip TİKA’nın tecrübeleri paylaşıldı.

TİKA Başkan Yardımcısı Er, fuarın kapanış konuşmasında, geleneksel kalkınma modellerinin yerine Güney-Güney İşbirliği aktörlerine daha fazla yer veren, insan ve talep odaklı kalkınma modellerinin geliştirilmesinin önemine vurgu yaptı.

Kaynak: AA