Uluslararası Şanlıurfa Mozaik Çalıştayı Ve Yarışması

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde bulunan Göbeklitepe'nin tablosuna mozaik işlendi Büyükşehir Belediye Başkanı Çiftçi: 'Şanlıurfa, geçmişte her medeniyetin iz bıraktığı ve bu medeniyetlerden izlerin taşındığı bir şehirdir'.

Uluslararası Şanlıurfa Mozaik Çalıştayı ve Yarışması kapsamında, "Dünyanın en eski tapınak merkezi" kabul edilen ve UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde bulunan Göbeklitepe'nin tablosuna mozaik işlendi.

Büyükşehir Belediyesince, Uluslararası Şanlıurfa Mozaik Çalıştayı ve Yarışması etkinlikleri kapsamında tarihi Balıklıgöl Yerleşkesi yakınlarındaki Hamarat Eller Çarşısı'nda program düzenlendi.

Programda, aralarında Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ile Avrupa Birliği (AB) Tarih Yeniden Canlanıyor Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Alessandro Guzzo'nun da bulunduğu protokol üyeleri, 2 metre boyunda, 1 metre enindeki Göbeklitepe tablosuna mozaik işledi.

Başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere birçok uluslararası kurum ve kuruluş tarafından "Dünyanın en eski tapınak merkezi" kabul edilen ve 5 yıl önce UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınan Göbeklitepe'nin tablosu diğer katılımcıların da birer taş koymasıyla yaklaşık bir saatte tamamlandı.

- "Her medeniyetten izler var"

Büyükşehir Belediye Başkanı Çiftçi, etkinlikte yaptığı konuşmada, Şanlıurfa'da yer alan mozaikleri gelecek nesillere taşımak için büyük çaba gösterdiklerini söyledi.

Köklü geçmişe sahip kentin mozaik konusunda çok zengin olduğunu vurgulayan Çiftçi, bölgedeki kültür ve medeniyetlerin daima mozaik sanatıyla iç içe olduğunun yapılan kazılarda anlaşıldığını ifade etti.

Kentin değerlerini gelecek nesillere aktarmada kararlı olduklarını belirten Çiftçi, "Bugün arkeolojik kazı çalışmaları neticesinde ortaya çıkan bu değerler Şanlıurfa'mızın geçmişine sahip çıkma anlamında ve yine gelecekte bu kıymetli sanatsal eserlerin yaşatılması, korunması ve tanıtılması için çok önemli çalışmalar yapıyoruz. Şanlıurfa, geçmişte her medeniyetin iz bıraktığı ve bu medeniyetlerden izlerin taşındığı bir şehirdir." diye konuştu.

Guzzo da etkinliklerin amacına uygun bir şekilde devam ettiğini söyledi.

Etkinliğin AB ve Türkiye tarafından ortak finanse edildiğini anlatan Guzzo, projeye paydaş olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Kasım boyunca devam edecek etkinlikler kapsamında, mozaik ve kitap tanıtımları ile çeşitli atölye çalışmalarının yapılması planlanıyor.
Kaynak: AA