Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde Çatışma

Maden Sektöründe Usulsüzlükle Mücadele Biriminin personeliyle askerler arasında çıkan çatışmada 7 kişi öldü.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde çıkan çatışmada 2'si asker 7 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Ülkenin doğusundaki Güney Kivu eyaleti Valisi Claude Nyamugabo, Bukavu bölgesindeki Maden Sektöründe Usulsüzlükle Mücadele Biriminin Koordinatörü Abbas Kayonga'nın resmi makamlarca görevden alındığını ancak yetkililere direnerek güvenlik güçleriyle çatışmaya girdiğini bildirdi.

Nyamugabo, Kayonga'ya bağlı personel ile askerler arasında çıkan çatışmada 3 personel, 2 asker ve 2 sivilin öldüğünü, çok sayıda kişinin de yaralandığını söyledi.

Saatlerce süren silahlı çatışmanın ardından Kayonga'nın ülkede görev yapan BM İstikrar Misyonu (MONUSCO) yerleşkesine sığındığını dile getiren Nyamugabo, daha sonra MONUSCO yetkililerinin Kayonga'yı 16 personeliyle Kongo adaletine teslim ettiğini duyurdu.

Nyamugabo, Kayonga'nın "görevi kötüye kullanmak" suçlamasıyla geçen hafta görevden alındığını belirtti fakat konuya ilişkin detay vermedi.

Ordu yetkililerinden Dieudonne Kasereka ise Bukavu'da ayrılıkçı bir grup oluşturmaya çalışmakla suçlanan Kayonga'nın evinde çok sayıda silah ile kimliği belirsiz bir kişiye ait ceset bulunduğunu kaydetti.

Öte yandan yerel halk, çatışmaların şiddetinden korkan Bukavu esnafının kepenk kapattığını iddia etti.

Zengin bir iş adamı olan Kayonga, İkinci Kongo Savaşı (1998-2003) sırasında Tutsi etnik grubunun haklarını savunmak amacıyla kurulan Federal Cumhuriyetçi Güçler (FRF) adlı silahlı grubuna bağlıydı.
Kaynak: AA