Bakan Fakıbaba Ucuz Et Fiyatını Açıkladı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, "Dana kıymanın kilosunu 29 lira ve dana kuşbaşının kilosunu 31 liradan satmayı taahhüt eden ulusal zincir marketlere Et ve Süt Kurumumuz tarafından dana karkas et satışı yapılacaktır" dedi.

Bakan Fakıbaba Ucuz Et Fiyatını Açıkladı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2018 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı ve 2016 Kesin Hesap Kanun Tasarısı ile Sayıştay Raporları görüşmelerine katıldı.

Bakan Fakıbaba, 2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyara dayanacağını belirterek, "Oluşacak bu nüfusu besleyebilmek içinse tarımsal üretimimizi yüzde 60 artırmamız gerekiyor. Bugün 39 ülkede gıdaya, 80 ülkede suya erişimde sorun yaşanıyor. 800 milyon insan açlıkla mücadele ediyor. Dünyada her 25 dakikada bir kişi açlık sınırının altına düşüyor. Gelecekte ise kuraklık nedeniyle 2030 yılına kadar 700 milyon insanın yaşadığı yeri terk edeceği tahmin ediliyor. Bunun için küresel düzeyde tedbirler almak gerekiyor. Dünyada her yıl 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor" ifadelerini kullandı.

Tarım sektörünü geliştirmek ve gıda güvenliğini garanti altına almak için çalıştıklarını kaydeden Fakıbaba, "24 milyon hektar tarım alanımız, 14,6 milyon hektar mera varlığımız, 3 milyonun üzerinde çiftçimizle bugün; 121 milyon ton bitkisel üretim, 23 milyon ton hayvansal üretim, 161 milyar lira tarımsal hasıla, 16,3 milyar dolar tarımsal ihracat gerçekleştiriyoruz.2016’da doğal afetlerin bazı ürünlere olumsuz etkisi sebebiyle yüzde 2,6’lık küçülme gösteren tarım sektörü; 2017 yılında büyüme sürecine tekrar girdi ve ilk 6 aylık süreçte yüzde 3,6 büyüme sağlandı" şeklinde konuştu.

Fakıbaba şunları kaydetti:

"2017 yılında buğday üretimimiz 21,6 milyon ton, mısır üretimimiz 5,9 milyon ton, çeltik üretimimiz 900 bin ton, ayçiçeği üretimimiz 2 milyon ton, toplam meyve ürünleri, çay ve baharat bitkileri üretimimiz 22 milyon ton, toplam sebze üretimimiz 31 milyon ton olarak gerçekleşti. Son 15 yılda hayvancılığa yaklaşık 25 milyar lira destek verdik. Hayvancılığı 2010 yılında sıfır faizli kredi kapsamına aldık. Karma yemde yüzde 8 olan KDV’yi 2016 yılında kaldırdık. Yem bitkilerine sağladığımız destek de artarak devam ediyor. Son 15 yılda 4,5 milyar lira destek ödedik. Bu destek sayesinde yem bitkileri üretim alanı 1,1 milyon hektardan 2,6 milyon hektara yükseldi. Hayvan ıslahında en önemli araç olan suni tohumlama çalışmalarına önem verdik."

Vatandaşın et ihtiyacını ucuz ve uygun fiyatla karşılayabilmeleri için uzun süredir yoğun bir tempo ile çalıştıklarını kaydeden Fakıbaba şöyle devam etti: "Öncelikli hedefimiz, en geniş tüketici kitlesine ulaşmak. Bu maksatla Türkiye’nin bütün illerinde satış noktası bulunan ulusal market zincirlerinde en ucuz ve en uygun fiyatla kıyma ve kuşbaşı et satışı yapılmasını hedefliyoruz. Bu hedefimizi gerçekleştirmek üzere dana kıymanın kilosunu 29 lira ve dana kuşbaşının kilosunu 31 liradan satmayı taahhüt eden ulusal zincir marketlere Et ve Süt Kurumumuz tarafından dana karkas et satışı yapılacaktır. Bir yandan vatandaşlarımızın et ihtiyacını ucuz ve uygun fiyatla karşılamaları için bu çalışmaları yaparken yerli hayvan yetiştiriciliği yapan besicilerimizi de koruyacağız. Bu doğrultuda besicilerimizin yerli hayvanlarını, Et ve Süt Kurumumuzda kesilmesi kaydıyla kilosunu 25 liradan satın alacağız."

(Ahmet Umur Öztürk-İbrahim Berat Yılmaz/İHA)
Kaynak: İHA