Somalili Bakandan ATSO Başkanı Çetin'e Ziyaret

Somali Bayındırlık ve İskan Bakanı Abdi, ATSO'yu ziyaret ederek, iki ülke arasında ticaret köprüsünün kurulmasını istedi.

Somali Bayındırlık ve İskan Bakanı Abdullahi Abdi, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin'i makamında ziyaret etti.

ATSO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, ANFAŞ'ta açılan "İş, İnşaat Makinaları ve Ekipmanları Fuarı" için Antalya'da bulunan Somali Bakanı Abdi ve beraberindeki heyet, ATSO Başkanı Çetin'e ziyarette bulundu.

Çetin, Bakan Abdi ile Antalya ve Somali arasındaki işbirliği olanakları görüşürken, ATSO'nun çalışmaları ve Antalya ekonomisiyle ilgili bilgiler verdi.

ATSO'ya kayıtlı 3 binin üzerinde firma arasında henüz Somali sermayeli firma bulunmadığına dikkat çeken Çetin, karşılıklı dış ticaretin de çok düşük olduğunu söyledi.

Antalya'nın turizm ve tarım sektörlerinde Türkiye'nin lider kentlerinden biri olduğunu ifade eden Çetin, Organize Sanayi Bölgesi'nin çevreci sanayi tesisleriyle, Antalya Serbest Bölgesi'nin ise lüks yat üretimi ile dünyada markalaştığını kaydetti.

ATSO'nun Ekonomi Bakanlığı'nın desteklediği URGE projeleriyle üyelerini yurt dışı pazarlara açtığını belirten Çetin, "Son üç yılda yapı malzemeleri, tarım ve gıda sektörü projeleriyle 50'nin üzerinde üyemizi ihracat ve yeni pazarlar konusunda bilgilendirdik ve ihracat yapar hale getirdik. Tunus, Cezayir, Umman, Fas ziyaretleri ile firmalar arasında karşılıklı ikili görüşmelerle ticaret köprüleri kurduk. Somali ile de benzer bir çalışma yapabiliriz. Biz her türlü işbirliğine hazırız." ifadelrini kullandı.

- Somali, Afrika Pazarına Ulaşmak için iyi bir liman

Somali Bayındırlık ve İskan Bakanı Abdi ise, Antalyalı işadamlarına Somali'de yatırım yapmaları çağrısında bulundu.

Somali'nin Afrika'da milyonlarca nüfusa ve geniş bir pazara ulaşmak için iyi bir liman olduğunu vurgulayan Abdi, Türkiye'nin Somali'ye en büyük etkiye sahip ülke konumunda olduğunu vurguladı.

İki ülke arasındaki işbirliğinin güçlenerek artmasını istediklerini dile getiren Abdi, şunları kaydetti:

"Bizim için Antalya’da düzenlenen İş, İnşaat Makinaları ve Ekipmanları Fuarı bir başlangıç oldu. Antalya'ya 20 kişilik bir heyetle geldik. ATSO'ya evsahipliği için teşekkür ediyoruz. Somali, Doğu Afrika'da bir geçiş noktası. Türkiye'nin ihraç ürünleri, Somali üzerinden Doğu Afrika'ya dağılabilir, her alanda yatırım olanakları mevcut. Somali'de özellikle tarım, gıda, yapı ve balıkçılık sektörlerinde işbirliği imkanları mevcut. Ayrıca turizm yatırımlarına uygun doğal güzelliklere sahip bölgelerimiz var. Yatırım yapılması halinde Somali sahilleri ve adaları Afrika'nın en önemli turizm destinasyonlarından biri olabilir. Antalyalı turizmcilerin deneyimlerine ihtiyacımız var."

Bakan Abdi, ATSO ve Somali Ticaret ve Sanayi Odası arasında işbirliği kurulması için çalışma yapacağını belirttı.

Çetin, Bakan Abdi ve beraberindeki heyeti, Ocak 2017'de Antalya'da yapılacak "Food Product Fuar"a devet ederek, ATSO Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin yaptığı bir tablo hediye etti.

Kaynak: AA