Pamuk İçin Tanıtım Kampanyası Talebi

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eskinazi: 'Artan polyester tüketimine karşın pamuğun doğal, sürdürülebilir ve yenilenebilir özelliklerini vurgulayan tanıtım kampanyaları yapılması gerekiyor'.

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi, artan polyester tüketimine karşın pamuğun doğal, sürdürülebilir ve yenilenebilir özelliklerini vurgulayan tanıtım kampanyaları yapılması gerektiğini bildirdi.

Ege İhracatçılar Birliğinden yapılan açıklamaya göre, Eskinaz, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te gerçekleştirilen tekstil ve hazır giyim sektörlerinin ana ham maddesi pamuğun tüm yönleriyle tartışıldığı ve pamuğun dünya genelinde kaderini tayin eden kararların alındığı Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi (ICAC) 76. Genel Kurul Toplantısına katıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Eskinaz, toplantının ana temasının "Küreselleşme ve Teknolojik Gelişme Çağında Pamuk" olduğunu bildirdi.

Dünya genelinde lif tüketiminin 90 milyon tonu aştığını, pamuğun ise toplam içerisindeki payının yüzde 27'ye gerilediğini belirten Eskinazi, şunları kaydetti:

"Pamuk, kağıt, optik, inşaat ve makine sanayinde ham madde olarak kullanılmaya başlandı. İnsanların son yıllarda çok fazla tercih ettiği spor kıyafetler polyester tüketimini hızla arttırdı. 1975 yılında dünya genelinde lif tüketiminde polyester yüzde 5 pay alırken bugün yüzde 67 seviyesine ulaştı. Artan polyester tüketimine karşın pamuğun doğal, sürdürülebilir ve yenilenebilir özelliklerini vurgulayan tanıtım kampanyaları yapılması gerekiyor. Pamuğun teknik performansının nasıl artırılacağı üzerine Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verilmeli."

Eskinazi, son zamanlarda plastik ve mikroplastik kirlenmeye karşı oluşan yeni endişelerin, pamuğa olan talebi arttırması için hazırlanan sosyal sorumluluk projelerinin de desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: AA