UNESCO Açıklaması 'Eğitim Sistemindeki Problemler Nedeniyle Sadece Öğretmenler Suçlanmamalı'

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından yayınlanan yeni raporda, eğitim sistemindeki problemlerden dolayı sadece öğretmenleri suçlamanın ciddi olumsuz etkilere neden olabileceği belirtildi.

UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova yayınladığı basın bildirisinde, “Eğitim, hükümetler, okullar, öğretmenler ve ebeveynler arasında paylaşılan ortak bir sorumluluktur” ifadelerini kullandı.

Eğitimde sorumluluk başlıklı UNESCO raporunda, öğretmenleri düşük sınav notlarıyla ve işe gelmemekle suçlamanın haksız ve yapıcı olmadığı belirtildi. Eğitimdeki problemlere ilişkin öncelikle hükümetlerin hesap vermesi gerektiği belirtilen raporda, hükümetin suçlamaları başkalarına yüklemesi durumunda güçlü bir eğitim sistemi oluşturma sorumluluğundan uzaklaşacağı ifade edildi. Raporda, şeffaflığın problemlerin tespit edilmesine yardımcı olacağı belirtildi.

Rapor, hükümetlere, okul ve öğretmenlerin hesap vermelerini sağlayacak destekleyici ve cezalandırmadan kaçınan bir sistem oluşturmalarını, eleştirileri değerlendirmek üzere bağımsız kurumlar oluşturmaları yönünde tavsiyede bulunuyor.
Kaynak: İHA