İnteraktif Önlemler, Trafik Kazalarını Azaltacak

AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Ilıcalı: 'Trafikte teknolojik imkanların en iyi şekilde kullanılması amacıyla hazırlanan İnteraktif Uyarı Sistemi ve İnteraktif Denetleme Sistemi projelerinin hayata geçirilmesiyle trafik kazalarında en önemli faktör olan insan kusurlarını azaltmak amacındayız' 'İstatistiklere göre, yaşanan kazaların yaklaşık yüzde 98’i sürücü hatalarından meydana geliyor. Sürücü kaynaklı kazaların yüzde 44’e yakını aşırı hızdan, yüzde 15‘i hatalı sollamadan, yüzde 2,8'i kırmızı ışık ihlalinden kaynaklanıyor. İnteraktif sistemin kullanılmasıyla sürücü kaynaklı trafik kazalarında önemli oranda düşüş olacağına inanıyoruz'

ARİF YAKICI - TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu sözcüsü olan AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, "Trafikte teknolojik imkanların en iyi şekilde kullanılması amacıyla hazırlanan İnteraktif Uyarı Sistemi ve İnteraktif Denetleme Sistemi projelerinin hayata geçirilmesiyle trafik kazalarında en önemli faktör olan insan kusurlarını azaltmak amacındayız." dedi.

Prof. Dr. Ilıcalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaşanan trafik kazalarının fazlalığına dikkati çekerek, trafik sorununa çözüm bulunması amacıyla İnteraktif Uyarı Sistemi (İUS) ve İnteraktif Denetleme Sistemi (İTD) projelerinin hazırlandığını ifade etti.

Hazırladıkları projeleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'a sunduktan sonra Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Trafik Hizmetleri Başkanı ile verimli bir toplantı yaptıklarını belirten Ilıcalı, İstanbul Ticaret Üniversitesi ile Emniyet Genel Müdürlüğü arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında bir çalışma ekibinin oluşturulduğunu, trafik güvenliğinin geliştirilmesi ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne destek olmak için çalışma yürüttüklerini söyledi.

Ilıcalı, son yıllarda denetimlerin artması, yol altyapısının daha güvenli ve konforlu hale getirilmesi, bölünmüş yolların yapılması, toplu ulaşım sistemlerinin gelişmesiyle trafik kazalarında yaşanan can kaybı sayısında önemli azalmaların meydana geldiğini, ancak bu oranların halen uluslararası ortalamalara göre yüksek olduğunu anlattı.

- 2016'da 413 bin 167 trafik kazası meydana geldi

Türkiye'de yaşanan trafik kazalarındaki en büyük etkenin insan faktörü olduğunu aktaran Ilıcalı, "İstatistiklere göre yaşanan kazaların yaklaşık yüzde 98’i sürücü hatalarından meydana geliyor. Sürücü kaynaklı kazaların yüzde 44’e yakını aşırı hızdan, yüzde 15 ‘i hatalı sollamadan, yüzde 2,8'i kırmızı ışık ihlalinden kaynaklanıyor. İnteraktif sistemin kullanılmasıyla sürücü kaynaklı trafik kazalarında önemli oranda düşüş olacağına inanıyoruz." ifadesini kullandı.

Türkiye'de 2016 yılında yaşanan 413 bin 167 trafik kazasında 3 bin 493 kişinin olay yerinde, 3 bin 807 kişinin hastanelerde hayatını kaybettiğini, 303 bin 812 kişinin de yaralandığını ifade eden Ilıcalı, şöyle devam etti:

"Trafik kazalarında yaralanan veya hayatını kaybeden her 1 kişinin en yakını olan en az 6 kişi daha aynı gün bu kazadan etkilenmektedir. Trafik kazalarının ülkemizde 2016 yılındaki maliyeti yaklaşık 38 milyar 900 milyon lira olmuştur. Kaza sonrası ölümler de dahil edildiğinde, trafik kazası sonucu ülkemizde her gün yaklaşık 20 kişi hayatını kaybetmektedir. Yapılan tüm mücadeleler sonucu 2002 yılında 1 milyon araca düşen ölü sayısı 449 iken, 2016 yılında bu oran 166'ya kadar düşürülmüştür ancak hedef, ölüm oranlarının daha aşağılara çekilmesidir. Trafikte bulunan sürücüler ile yayaların bu konuda daha iyi bir eğitime ve bilince sahip olması, bunun yanı sıra yaygın ve caydırıcı bir denetleme alt yapısının sağlanması durumunda meydana gelen kazaların birçoğunun önlenmesi mümkün görülmektedir."

- İUS ve İTD projeleri, trafik kazalarını azaltacak

Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, trafik kazalarının önlenmesi için yapılacak çalışmaları 3 başlık altında özetleyerek, bunların teknolojik imkanların en iyi şekilde kullanılması, eğitim ve bilinçlendirme faaliyetlerinin yaygınlaştırılması, yeni teknolojileri destekleyen idari ve yasal düzenlemelerin yapılması olduğunu belirtti.

Yaptıkları trafik konulu bir anket çalışmasının sonuçlarına değinen Ilıcalı, sürücülerdeki trafik kurallarına uymama oranının yüzde 90’lar seviyesinde olduğunu, aynı sürücülerden yüzde 90'ının elektronik denetleme sistemlerinin yaygınlaşması halinde kurallara uyacaklarını söylediğini, bu iki sonucun bile denetimin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini aktardı.

İçişleri Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği iş birliğiyle gerçekleştirilen "Trafik Güvenliği ve Karayolu Yolcu Taşımacılığı Çalıştayı"nda trafik kazalarıyla ilgili önemli adımlar atıldığını anlatan Ilıcalı, "İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu bu çalıştayda yaptığı konuşmada, iyi̇ planlanmış, etkili ve sürekli denetimlerin ölümlü kazaları yüzde 25 i̇le 35 arasında azaltma kapasitesi bulunduğunu, temel amacın, denetim yoluyla sürücü davranışlarının değiştirilmesi, cezalandırma ve yüz yüze iletişim metotlarını kullanarak 'algılanan yakalanma riskini' ve 'gerçek yakalanma duygusunu' canlı tutmak olduğunu vurguladı. Soylu'nun bu açıklamaları da trafik güvenliğinin geliştirilmesi hususunda denetime verilmesi gereken önemi ortaya koymaktadır." dedi.

Trafik güvenliğinin artırılması hususunda mobil uygulamalar başta olmak üzere, navigasyon uygulamaları, takometre gibi birçok teknolojik çözümler üretildiğini hatırlatan Ilıcalı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu teknolojik çözüm önerilerinde, gerek teknik donanım açısından gerek kullanılan parametrelerin seçimi açısından belirli bir standardın olmaması, zaman ve ekonomik kayıplara neden olmakta ve özellikle kullanıcıların teknolojik çözümlere karşı güven problemleri yaşamalarına neden olabilmektedir. Örneğin, kaza kara noktalarında, yeterli hassasiyete sahip olmayan GPS tabanlı uygulamalar baz alınarak yapılan çalışmalarda, SMS gönderim zamanlamasında problemler yaşanmaktadır. Ayrıca, kaza kara noktalarında yapılan uygulamalarda, mevsim şartları ve bayram gibi özel günlerin dikkate alınmaması, gönderilen uyarı mesajlarının etkinliğini azaltmakta ve kullanıcılar üzerinde güvensizliklerin oluşmasına neden olabilmektedir. Bu ve buna benzer yaşanan sorunlara verilebilecek örnekleri çoğaltmak mümkündür. Bütün bu ve benzeri örneklerden yola çıkarak, kullanıcıları yönlendirecek uyarı sistemlerinde kullanılacak parametrelerin (donanıma bağlı olmaksızın) ve sistemin uyarı mesajı göndereceği konumun tespitine yönelik uygulanacak olan yöntemin algoritmasının iyi oluşturulması gerektiği ortadadır."

Ilıcalı, bütün bu araştırmalar ve elde edilen veriler dikkate alınarak teknolojik imkanların en iyi şekilde kullanılması kapsamında, konusunda uzman akademisyenlerin desteğiyle İnteraktif Uyarı Sistemi ve İnteraktif Denetleme Sistemi projelerinin çalışmalarına başladıklarını, proje sayesinde trafik kazalarında en önemli faktör olan insan kusurlarını azaltmayı amaçladıklarını ifade etti.

Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, sözlerini şöyle tamamladı:

"İnsan davranışlarını yönlendiren en önemli etkenler arasında denetleme sistemleri gelmektedir. Teknoloji ile birlikte bu sistemler etkin ve kullanıcılar için faydalı hale getirilecek ve insan kusurlarının azaltılmasıyla trafik güvenliğine katkı sağlanacaktır. Sürücülerin sürekli denetim altında tutulduğunu hissettiği, kar, sis, buzlanma gibi yol durumu, ilerleyen güzergahta meydana gelen kaza bilgileri ile trafik kazası kara noktalarının sürücüler ile anında paylaşıldığı, trafik ihlallerinin trafik polisi olmaksızın tespit edildiği interaktif uyarı ve denetleme sistemleri, yukarıda anlatılan özellikleri bünyesinde barındıran bir sistemdir. Projenin tamamlanması ve uygulamaya aktarılması durumunda, trafik kazalarının azaltılmasına büyük katkı sağlayacaktır."

Kaynak: AA