Merkez Bankası Finansal Hesaplar Raporu

Rapordan: '2017 yılı ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisinin toplam finansal varlıkları 10 trilyon 80 milyar lira, yükümlülükleri ise 11 trilyon 638 milyar lira düzeyinde gerçekleşti'.

Türkiye ekonomisinin toplam finansal varlıkları bu yılın ikinci çeyreğinde 10 trilyon 80 milyar lira, yükümlülükleri ise 11 trilyon 638 milyar lira oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 2017'nin ikinci çeyreğine ilişkin "Finansal Hesaplar Raporu" yayımlandı.

Rapora göre, 2017 yılı ikinci çeyreğinde Türkiyeekonomisinin toplam finansal varlıkları 10 trilyon 80 milyar lira, yükümlülükleri ise 11 trilyon 638 milyar lira düzeyine ulaştı.

Dünyanın geri kalanı vehanehalkı, yurt içi ekonominin finansmanınaen büyük katkıyı sağlayan sektörler olarak gerçekleşti. Finansal olmayan kuruluşlar ve genel yönetimfinansal açık vererek diğer sektörlerdenborçlandı.

Hanehalkı finansal varlık ve yükümlülükleriilk iki çeyreklik dönemde bir öncekidöneme göre artış gösterdi. Varlıklardakiartışta mevduatlardaki işlemler etkili olurken, yükümlülüklerdeki artış büyük oranda krediişlemlerinden kaynaklandı.

- Türkiye ekonomisi net borçlu pozisyonunu sürdürdü

Finansal olmayan kuruluşların finansalvarlık ve yükümlülükleri bu yılın ikinci çeyreğinde, bir önceki döneme göre artış gösterdi ve bu artış büyük ölçüde hisse senedi ve özkaynaklardaki artıştan kaynaklandı.

Yurt içinde yerleşik sektörlerin kullandıklarıkrediler ve ihraç ettikleri borçlanmasenetlerinin toplamından oluşan, finansalhesaplar tanımlı toplam borcun gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranı, bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki dönemegöre yatay seyretti.

Bu yılın ikinci çeyreğinde, Türkiye ekonomisinet borçlu pozisyonunu sürdürürken, hanehalkıve dünyanın geri kalanı finansman sağlayan iki ana sektör oldu. En borçlu sektör, finansal olmayan kuruluşlar olurken, bunu genelyönetim sektörü izledi. Bu dönemde, hanehalkının net finansal değeribir miktar iyileşme gösterdi ve bu iyileşmedeişlemler etkili oldu.

Finansal olmayankuruluşlarda ise net borçlanmada artış yaşandı, borçların toplam finansal varlıklaraoranın azaldı.
Kaynak: AA