MESOB'tan Pirim Borcu Açıklaması

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu üyesi ve Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, 30 Haziran 2016'ya kadar olan prim borcunu ödeyen prim, yaş ve yıl şartını tamamlayan esnafın emekli olacağını bildirdi.

Keskin, yaptığı yazılı açıklamada, Af Yasası'yla emeklilik şartlarını tamamlamasına rağmen prim borcu olduğu için maaş bağlanmayan esnaf ve sanatkarların verilecek teminatsız krediyle hemen emekli olabileceklerini belirtti.

Sosyal Güvenlik Kurumu ile Ziraat Bankası arasında imzalanan protokolle, yeniden yapılandırma kapsamındaki Bağ-Kur’lu esnaf ve sanatkarın borçlarını ödeyip emekli olabilmeleri için herhangi bir teminat göstermeden kredi kullanma imkanı sağlandığını kaydeden Keskin, 'Prim, yaş ve yıl şartını tamamladığı halde prim borcu bulunan esnaf ve sanatkarlar krediyle bu borcunu kapatabilecek. Taksitle ödemeyi seçenler borç bittikten sonra emekli maaşına kavuşacak. Esnaf ve sanatkarlar SGK'dan alacakları ‘Prim borcunun ödemesi halinde emekli olabilecek’ yazısıyla Ziraat Bankası şubelerine müracaat edebilecek.' ifadelerini kullandı.

Esnafın, 2011 ve 2015 yıllarında beyan ettikleri gelir vergisi muhtasar ve KDV matrahlarını, yıllar itibarıyla yüzde 15-35 oranlarında arttırmaları halinde matrah artırımı yapılan yıllarda vergi incelemesi yapılmayacağına değinen Keskin, şunları kaydetti:

'Diğer vergiler nedeniyle inceleme yapılsa dahi matrahı arttırılan vergilerle ilgili sonradan vergi veya vergi cezası kesilmeyecek. Getirilen bir başka avantajda kamuoyunda kasa ve stok affı olarak bilinen uygulamadır. İşletmede fiilen bulunduğu halde herhangi bir nedenle kayıtlarda yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlarla muhasebe kayıtlarında yer aldığı halde her hangi bir nedenle fiilen işletmede bulunmayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlar kanunda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde en geç 30 Kasım 2016 tarihine kadar muhasebe kayıtlarında düzeltilebilecek.'

Kaynak: AA