Gabon'daki Devlet Başkanı Seçimi

Muhalif aday Ping, seçim sonuçlarına karşı çıkanlar arasında uzlaşma sağlanması amacıyla diyalog süreci başlattı.

Gabon'da devlet başkanı seçiminde yarışan muhalif aday Jean Ping, ülkedeki muhalifler arasında uzlaşı sağlanabilmesi için kapsayıcı diyalog süreci başlattığını açıkladı.

Ping yazılı açıklamasında, yeni bir cumhuriyetin temellerinin atılması ve seçim sonuçlarını kabul etmeyen Gabonluların ortak bir paydada buluşabilmesi amacıyla diyalog süreci oluşturduğunu ifade etti.

Siyasi partileri, sivil toplum kuruluşlarını, sendika temsilcilerini ve din adamlarını sürece katılmaya çağıran Ping, Devlet Başkanı Ali Bongo Ondimba taraftarlarının davetliler arasında olup olmadığına ilişkin ise bilgi vermedi.

Ping ayrıca, usulsüzlükler yapıldığını ileri sürdüğü seçim sonuçlarını kabul etmediğini de yineledi. Bongo'nun diyalog çağrısına uymayacağını belirten Ping, seçim sonrası yaşanan şiddet olaylarında ölenleri anmak amacıyla Gabonluları evlerinde kalmaya davet etti.

Öte yandan Ping, seçim sonrası çok sayıda kişinin öldüğünü ve ortadan kaybolduğunu ifade ederek uluslararası toplumdan, seçimdeki usulsüzlükleri aydınlatmalarını ve sorumluları cezalandırmalarını istedi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) savcısı Fatu Bensuda ise yazılı açıklamasında, Gabonlu yetkililerinin ülkede yaşananların aydınlatılması için UCM'ye başvurduğunu bildirdi.

Ülkede 27 Ağustos'ta düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 50,66'sını alan Bongo yeniden iktidara gelmişti. Ping ise seçimlerde yüzde 47,24 oy almıştı.

Seçim sonuçlarını kabul etmeyen muhaliflerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda en az 6 kişi ölmüş, çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı. Muhalefet ise ölü sayısının 100'e yaklaştığını ileri sürmüştü.
Kaynak: AA