Terör Örgütlerine Katılan Tacikistan Vatandaşları

Yurt dışında terör örgütlerine katılan 150 Tacik ülkelerine döndü Tacikistan İçişleri Bakanı Ramazan Rahimzade: 'Ceza kanununa, diğer ülkelerde katıldıkları silahlı çatışmalardan kendi rızalarıyla vazgeçen ve pişman olan vatandaşların cezalandırılmamasına ilişkin madde eklendi'.

Yurt dışında terör örgütlerine ve radikal gruplara katılan 150 Tacikistan vatandaşının ülkelerine döndüğü bildirildi.

Tacikistan İçişleri Bakanı Ramazan Rahimzade, başkent Duşanbe'de İnterpol'ün katılımıyla düzenlenen, birçok ülkenin emniyet yetkililerinin yer aldığı toplantıda yaptığı konuşmada, yurt dışında terör örgütlerine katılan, terörizm ve radikalizmle suçlanan 150 Tacikistan vatandaşının yıl başından bu yana ülkeye döndüğünü açıkladı.

Rahimzade, bu kişilerin DAEŞ, Ensarullah, Hizb-ut Tahrir, Özbekistan İslam Hareketi, Selefilik, Grup-24, Cemaati Tebliğ ve diğer yasa dışı örgütlerde aktif olarak yer aldığını ifade etti.

Bunlardan 75'inin emniyet birimlerinin girişimleriyle bulundukları ülkelerdeki silahlı çatışmalardan kendi rızalarıyla vazgeçtiği ve pişman olduğunu aktaran Rahimzade, bu kişilerin İçişleri Bakanlığının önerisiyle ceza kanunundaki yeni düzenleme uyarınca affedildiğini dile getirdi. Rahimzade, Irak ve Suriye'deki çatışmalara katılan Tacik vatandaşlarının büyük bölümünün, büyük vaatlerle bu örgütlere üye olduğunu da kaydetti.

Rahimzade ayrıca çok sayıda ulaşım güzergahı bulunan Orta Asya'nın, yasa dışı insan ticareti, silah ve uyuşturucu kaçakçılığı dahil çeşitli sınır ötesi suç eylemlerine rastlanan bir bölge olduğunun altını çizerek, küresel entegrasyon sürecinin hızlanmasıyla terör örgütlerinin faaliyetlerinin de sınır ötesi karaktere büründüğünü, bu örgütlerden gelen tehditlerin arttığını anlattı.

Tacikistan Cumhuriyet Başsavcısı Rahman Yusuf Ahmadzad, daha önce halihazırda bin 94 Tacikistan vatandaşının, Irak ve Suriye'deki terör örgütleri adına çatışmalara girdiğini, geçen yıl bu ülkelerdeki çatışmalara katılan 147 vatandaşın ülkeye döndüğünü, DAEŞ üyesi 780 vatandaş hakkında arama kararı çıkartıldığını açıklamıştı.

Suriye ve Irak'ta terör örgütlerine çok sayıda vatandaşının katıldığının belirlenmesi üzerine yurt dışına çıkacaklar için sıkı denetlemenin getirildiği Tacikistan'da, yasa dışı örgüt üyesi olan vatandaşlar, yürürlükteki ceza kanunu çerçevesinde 12 yıla kadar hapis cezasına mahkum edilebiliyor.
Kaynak: AA