Zimbabve'deki Hükümet Karşıtı Gösteriler

Polis, başkent Harare'de 1 aylık gösteri yasağı ilan etti.

Zimbabve'nin başkenti Harare'de polis, gösterileri 1 aylığına yasakladı.

Emniyet tarafından yayınlanan bildirimde, sokak gösterileri ve törenlerin 1 ay boyunca geçici olarak yasaklandığı belirtildi.

Zimbabve Yolsuzlukla Mücadele Görev Gücü Sözcüsü Ester Chirinda, yasağın anayasa aykırı olduğunu ve konuyu mahkemeye taşıyacaklarını söyledi.

Polisin, 2 Eylül'de 2 hafta süreyle getirdiği gösteri yasağı Yüksek Mahkeme tarafından anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmişti.

Muhalefetin Harare'de 26 Ağustos'ta düzenlediği gösteride, seçim sisteminin reform edilmesini talep eden göstericilere polis, biber gazıyla müdahale etmiş ve göstericileri dövmüştü.

Devlet Başkanı Robert Mugabe, protestoların devam etmesine izin veren Yüksek Mahkeme yargıçlarını pervasızlıkla suçlamıştı.

Zimbabve'de 36 yıldır iktidarda olan Robert Mugabe, kötüleşen ekonomi, yolsuzluk iddiaları ve insan hakları ihlalleri suçlamalarıyla karşı karşıya bulunuyor. Son birkaç aydır ekonomik ve siyasi problemlerden kaynaklanan protesto gösterilerine sahne olan ülkede, muhalifler, Mugabe'nin görevi bırakmasını istiyor.
Kaynak: AA