Mısır'da Eski Sayıştay Başkanına Hapis Cezası

Cumhurbaşkanı Sisi'nin görevden aldığı Sayıştay Başkanı Cinina, 1 yıl hapis ile yaklaşık 200 dolar para cezasına çarptırıldı.

Mısır'da Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin görevden aldığı Sayıştay Başkanı Hişam Ahmed Fuad Cinina'nın 1 yıl hapis ile yaklaşık 200 dolar para cezasına çarptırıldığı bildirildi.

Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Kahire Sulh Ceza Mahkemesi, Cinina'yı görev yaptığı dönemde 'yolsuzluk rakamlarıyla ilgili yalan haberler yayma' suçlamasıyla 1 yıl hapis ile 200 dolar para cezasına çarptırdı. Mahkeme ayrıca Cinine'nin tutuksuz yargılanabilmesi için yaklaşık 100 dolar nakdi kefalet ödemesine hükmetti.

AA muhabirine konuşan Cinina’nın avukatı Ali Taha, Sulh Ceza mahkemesinin yalan haber yayma suçuna verilebilecek en yüksek cezayı verdiğini, mahkeme heyetinin karar çıkana kadar da kendilerine savunma imkanı vermediğini ileri sürdü.

Taha, Cinina'nın tutuksuz yargılanmak için 100 dolar nakdi kefaleti ödeyeceğini ve kararı temyize götüreceğini kaydetti.

Mısır'da 3 Temmuz 2013'te askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan, ülkenin seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi döneminden kalma son üst düzey bürokrat olan Cinina'nın başkanlığını yaptığı Sayıştay tarafından geçen yıl aralık ayında yayınlanan raporda, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi döneminde 70 milyar dolarlık yolsuzluk yapıldığı belirtilmişti.

Söz konusu raporun ardından Cumhurbaşkanı Sisi tarafından bir komisyon oluşturulmuş, bir ay sonra çalışmalarını tamamlayan komisyon, Sayıştay raporunun gerçekleri yansıtmadığı yönünde bir rapor hazırlamıştı. Ardından Cinina'nın aleyhinde görevden alınması talebiyle dava açılmış, Cumhurbaşkanı Sisi 29 Mart'ta Cinina'yı görevden almıştı.

Cinina, Mursi tarafından atanan ve bundan sonraki süreçte görevinden alınmayan son üst düzey tek yetkili olarak biliniyordu. Normalde eylül ayına kadar görevini sürdürmesi beklenen Cinina, Mursi tarafından bu göreve 6 Eylül 2012'de atanmıştı.
Kaynak: AA