FETÖ'nün Darbe Girişimine Afrika'dan Tepkiler

Burundi Devlet Başkanı Nkurunziza: 'Darbe girişimine karşı cesaret ve birlik gösteren Türk halkını tebrik ediyorum' Çad Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Dago: 'Bu, demokrasiye yapılan bir saldırıdır'.

Afrikalı liderler ve siyasi aktörler, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine tepki gösterdi.

Burundi Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada, Türkiye'deki darbe girişimini kınayarak, birlik ve beraberliğinden dolayı Türk halkını tebrik etti.

Çad Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Musa Dago, AA muhabirine, terörle mücadelenin kararlı bir şekilde yürütüldüğü bir dönemde darbe girişimini 'demokrasiye yapılan bir saldırı', 'sorumsuzca ve vatanseverlik duygusundan yoksun olmak' olarak nitelendirdi.

Çad'da insan hakları koruma derneği ve sivil toplum kuruluşları koordinatörü Muhammed Digadembaye, darbe girişiminde bulunan söz konusu askerlerin, Türk halkına olan yükümlülüklerini yok sayıp devlet yetkililerini devirmeye çalışarak çok ağır bir suç işlediğini ifade etti.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti milletvekili Juvenal Munubo, darbede yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dileyerek, siyasi değişim için güce başvurulmasını kınadı.

Eski Mali Devlet Başkanı Musa Mara ise demokrasilerde değişmeyen tek şeyin halkın iradesi olduğunu, yetkililerin buna göre davranması gerektiğini kaydetti. Mara, bunlar gerçekleştiği takdirde tehditlere karşı siyasi sistemin ve demokrasinin güçleneceğini vurguladı.

Nijer'de muhalefet partisinden Hüseyin Salatu, 'Rejimlerin meşruiyetine, yasal düzenine ve egemenliğine zarar veren darbeler, her şeyi yeniden oluşturmayı şartladığı için ülkeyi her zaman zayıflatıyor' değerlendirmesinde bulundu. Salatu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a destek vermek için milyonlarca insanın sokaklara çıkmasının 'Türk halkının hükümetine olan güveninin göstergesi' olduğunu söyledi.

Fildişi Sahili'nde ana muhalefet partisi Fildişi Halk Cephesi'nden (FPI) Abuo Ndori Raymond, 'Türkiye, demokrasinin en iyi paylaşıldığı ülkelerden birisi. Başka yollara başvurmaya gerek yok' dedi. Ülkedeki, İnsan Hakları Koruma Derneğinin Başkan Yardımcısı Guigui Veto da demokrasi ülkesi Türkiye'de bir darbe girişiminin yaşanmasının şaşırtıcı olduğunu ifade etti.

Kaynak: AA