Ekonomi Bakanlığından Açıklama Açıklaması

'Bazı basınyayın organlarında yer alan Ekonomi Bakanlığı tarafından 4,4 milyon lira pasta ve çiçek harcaması yapıldığına ilişkin haberler bilgiye dayanmayan, gerçeklerden uzak ve tamamen yalan haberlerdir' 'Özellikle Zeybekci'nin ismi zikredilmiş olmasına rağmen Zeybekci, 2016 yılının ilk yarısında Bakanlık makamında olmayıp bu görevi 25 Mayıs 2016 tarihinde devir almıştır'.

Ekonomi Bakanlığınca, bazı basın-yayın organlarında 'Ekonomi Bakanlığı tarafından 4,4 milyon lira pasta ve çiçek harcaması yapıldığı' şeklinde bilgiye dayanmayan, gerçeklerden uzak ve tamamen yalan haberlerin yayınlandığı bildirildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında Bakanlıkça bu yılın ilk beş ayı için 4,4 milyon lira tutarında pasta- çiçek harcaması yapıldığına ilişkin haberlerin yer aldığı ve kaynak olarak da CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesine Bakanlıkça verilen cevabın gösterildiğinin ileri sürüldüğü aktarıldı.

'Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2016'nın ilk beş ayında 4,4 milyon liralık pasta yedi, çiçek aldı' şeklinde yakışıksız bir ifadeyle verilen haberin gerçekle en ufak bir ilgisi olmadığı, yazılı soru önergesine verilen cevapta da kesinlikle böyle bir bilgi bulunmadığı bildirilen açıklamada, söz konusu haberlerde Bakanlığın görev ve faaliyet alanı incelenmeden, eleştiri sınırları aşılarak yasal görevlerin yerine getirilmesi amacıyla yapılan harcamaların kamuoyunu yanıltıcı ve gerçekleri yansıtmayan bir şekilde haber yapıldığı kaydedildi.

Ekonomi Bakanlığının 637 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında dış ticaretin ülke ekonomisi yararına yapılabilmesi, dünya ticaretinden alınan payın artırılması ve sürdürülebilir ihracat artışını sağlamak için ihracatın pazar ve ürün çeşitliliğini genişletmeye yönelik faaliyet sürdürdüğü ifade edilen açıklamada, Bakanlıkça gerçekleştirilen bu faaliyetler neticesinde son yıllarda ihracatta niteliksel ve niceliksel anlamda gelişmeler kaydedildiğinin altı çizildi.

Açıklamada, Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerine ulaşması yönünde Bakanlığa verilen görevlerin en etkin şekilde yerine getirilmesi için sürdürülen faaliyetler kapsamında Türkiye'nin ve Türk ürünlerinin yurt dışında tanıtımına yönelik faaliyetlerin önemli bir yere sahip olduğu belirtilerek, kamuoyuna gerçekleri bildirmek üzere açıklama yapılması zaruretinin hasıl olduğu aktarıldı.

Uluslararası standartlara uygun olarak hazırlanan Bakanlık bütçesinde '03.6.1.01' ekonomik kodunda yer alan 'Temsil, Ağırlama, Tören, Fuar, Organizasyon Giderleri' kaleminin, Türkiye'ye davet edilen kurum ve kuruluşların temsilcileri ve ithalatçı firma yetkililerinin katılımıyla ürünlere yeni pazarlar bulunması ve mevcut pazarların korunması amaçlarına yönelik Bakanlık koordinasyonunda gerçekleştirilen organizasyonlar kapsamında geleneklere ve davete göre hazırlıkların gerektirdiği giderleri yansıttığı ifade edildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Bazı basın-yayın organlarında Ekonomi Bakanlığı tarafından 4,4 milyon lira pasta ve çiçek harcaması yapıldığına ilişkin haberler bilgiye dayanmayan, gerçeklerden uzak ve tamamen yalan haberlerdir. Ekonomi Bakanlığı tarafından 03.6.1.01 sayılı ekonomi kodunda yer alan 'Temsil, Ağırlama, Tören, Fuar, Organizasyon Giderleri' kalemi kapsamında 2016 yılının ilk altı ayında 222 bin 526 lira harcama yapılmıştır. Bu harcama, ülkemize davet edilen kurum ve kuruluşların temsilcileriyle ithalatçı firma yetkililerinin katılımı sağlanmış, ürünlerimize yeni pazarlar bulunması ve mevcut pazarlarımızın korunması amaçlarına yönelik olarak çalışmalar yapılmıştır. Mevzuatın yüklemiş olduğu görevler doğrultusunda ve Bakanlığımızın koordinasyonunda gerçekleştirilen bu organizasyonlarda geleneklere ve davetin şümulüne göre hazırlıkların gerektirdiği giderler için yapılmıştır. Dolayısıyla, haberlerde bahsedildiğinin aksine, bu tertipten 2016 yılında bugüne kadar yapılan harcamaların büyük çoğunluğu 'pasta, çiçek alımı için değil', ülke ekonomisinin gelişmesine yönelik organizasyonlar içindir.'

Söz konusu harcamaların gerçek dışı bir şekilde haberleştirilmesinin, art niyetli ve olumsuz algı oluşturmaya yönelik olduğuna dikkati çekilen açıklamada, 'Harcamaların Ekonomi Bakanı'nın şahsi harcaması gibi gösterilmesinin 'doğru haber' ile ilgisi olmayıp 'çamur at, izi kalsın' mantığında olduğu aşikardır. Kaldı ki haberde özellikle Nihat Zeybekci'nin ismi zikredilmiş olmasına rağmen Sayın Zeybekci, 2016 yılının ilk yarısında Bakanlık makamında olmayıp bu görevi 25 Mayıs 2016 tarihinde devir almıştır. Bu durum bile haberin ciddiyetten uzak olduğunu, habercilik kural ve etik değerleri ile bağdaşmadığını açıkça ortaya koymaktadır.' değerlendirmelerinde bulunuldu.

Açıklamada, Bakanlık bütçesinin ilgili harcama kalemine konulan temsil ve ağırlama ödeneklerinin, tasarruf tedbirlerine ve ilgili yasalarda belirlenen hükümlere uygun olarak kullanıldığı, hesabı verilemeyecek hiçbir harcama yapılmadığı ve ilgili mevzuat kapsamında Bakanlığın tüm harcamalarının önce Sayıştay tarafından incelendiği, sonra da TBMM tarafından Kesin Hesap Kanunu yoluyla denetlenerek ibra edildiği anımsatıldı.

Açıklamada, 'Bugüne kadar Ekonomi Bakanlığının ibra edilmeyen herhangi bir hesabının bulunmadığını, kamuoyunu yanıltıcı şekilde verilen bu haberlerin gerçekle bir ilgisinin olmadığını saygıdeğer vatandaşlarımıza ve basınımıza duyurmaya bir borç biliriz.' ifadesi kullanıldı.

Kaynak: AA