Zimbabve'de Sivil İtaatsizlik Eylemleri

Sosyal medyada 6 Temmuz'da yapılan #ShutDownZimbabwe2016 çağrısına karşılık veren halk, ülkedeki pasif direniş eylemlerini sürdürüyor.

Zimbabve'de Devlet Başkanı Robert Mugabe'nin istifası ve maaşların zamanında ödenmesi talebiyle başlatılan sivil itaatsizlik eylemleri devam ediyor.

Hükümet karşıtı eylemlerin başını çeken Papaz Evans Mawarire, Facebook hesabı üzerinden paylaştığı videoda, hükümet tarafından Zimbabvelileri etkileyen meselelerin henüz ele alınmadığını, dolayısıyla Mugabe'ye yapılan baskının arttığını belirtti.

Mawarire, 'Niyetimiz ülkeyi saran korkuyu kırmak için kepenk indirmek. Vatandaşların sorunları değişmeyecek doğru, insanlar tutuklanabilir ancak bu dertler asla tutuklanamaz.' dedi.

Papaz Mawarire, hükümet, kabinedeki bakanları görevden alana, polislerin sokaklara kurduğu barikatlar kaldırılana, maaşlar zamanında ödenene kadar pasif direniş eylemlerini sürdürme yemini etti.

Ülkede olaylar, bir grup tüccarın, 1 Temmuz'da Zimbabveli yetkililerin Güney Afrika ile ticarete getirdiği kısıtlamalar üzerine Beitbridge sınırında gösteri düzenlemesiyle patlak verdi.

Başkent Harare'de, 4 Temmuz'da polisi rüşvet talep etmek için şehrin sokaklarına barikatlar kurmakla suçlayan taksi ve minübüs şoförleri emniyet güçleriyle çatışmış, sürücülerin kendilerine saldırması ve kent merkezine çıkan yolları kapatması sonucu polis, göstericilere biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etmişti.

Sosyal medyada 6 Temmuz'da yapılan #ShutDownZimbabwe2016 (#KepenkİndirZimbabve2016) çağrısına, iş dünyası karşılık verdi, okullar, mağazalar ve devlet daireleri ülke genelinde kapatıldı.

Maaşlarının gecikmesinden dolayı ülkede işçiler bir süredir boykot yapıyor.

Devlet Başkanı Mugabe, cuma günü yaptığı halka sesleniş konuşmasında, hükümetin işçi maaşlarını zamanında ödeyememesinden ABD'yi ve AB ülkelerini sorumlu tutarken, işçileri de 'Bazıları, bizim beyaz azınlığın iktidarında yönetilirken karşılaştığımız sorunları hiç yaşamadıklarından anlamıyorlar. Şimdi onlara toprak veren, iş veren, zenginlik veren bir hükümetleri var. Yaptırımlar canımızı yakıyor. Sabırlı olun, ödemelerinizi yapacağız.' demişti.

Kaynak: AA