Irak'taki Şiddet Olayları

Irak Basın Özgürlükleri Gözlemevi:'2016'nın başından bu yana ülkedeki çatışmalarda 7 gazeteci yaşamını yitirdi, onlarcası yaralandı'.

Irak'ta yaşanan çatışmalarda son altı ayda 7 gazetecinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Irak Basın Özgürlükleri Gözlemevi, hazırladığı raporda, Irak hükümetinin, yasal kovuşturmalar ve para cezalarıyla basın mensuplarının hareket alanını daralttığını öne sürerek, '2016'nın başından bu yana ülkedeki çatışmalarda 7 gazeteci yaşamını yitirdi, onlarcası yaralandı.' ifadesine yer verdi.

Enbar'ın batısında yer alan Felluce'nin terör örgütü DAEŞ'ten kurtarılması için geçen mayıs ayında başlayan operasyon kapsamında 3 gazetecinin öldüğü, 12'sinin yaralandığı belirtilen raporda, medya mensuplarının ya doğrudan ya da bombalı saldırılarla terör örgütünün hedefi olduğu kaydedildi.

Raporda, bazı mahkemelerin, gazeteciler ve medya organlarını para cezasına çarptırdığı, İletişim ve Medya Komisyonunun, bazı medya organlarına canlı yayın ücretlerini ödemeleri yönünde son uyarıyı yaptığı ifade edildi, kapatılma tehlikesiyle yüz yüze kalan pek çok yerel radyonun ise bunu reddettiği belirtildi.

Öte yandan medya organlarına ait yayın binalarında 2016 yılında kimliği belirsiz kişilerce düzenlenen bombalı saldırılar nedeniyle hasar meydana geldiği bildirilen raporda, ülkede gazetecilerin verdiği kayıpların önceki yıllarından çok farklı olmadığı vurgulandı.

Irak Gazeteciler Sendikası ile Irak Basın Özgürlükleri Gözlemevinin verilerine göre, ülkede 2003'ten bu yana yaşanan çatışmalarda 420 basın mensubu hayatını kaybetti. Ayrıca DAEŞ'in ülkede varlık gösterdiğinden beri onlarca gazetecinin 'düşmanla işbirliği yaptığı gerekçesiyle' infaz edildiği iddia ediliyor.
Kaynak: AA