Milletlerarası Anlaşmalar

Türkiye'nin, Azerbaycan, KKTC, Senegal, Gine ve Gambiya ile ayrı ayrı imzaladığı protokol ve anlaşmalar, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türkiye'nin Azerbaycan, KKTC, Senegal, Gine, Gambiya ve BM ile ayrı ayrı imzaladığı protokol ve anlaşmalar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Ankara'da 15 Mart’ta imzalanan 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Askeri/Sivil Personelin Sosyal ve Kültürel Amaçlı Mübadelesine İlişkin Protokol' Bakanlar Kurulunca onaylandı.

Buna göre, iki ülke arasında mevcut dostluk ve iş birliğini kuvvetlendirmek ve geliştirmek amacıyla taraflar her yıl bir grup halinde en az 10 askeri/sivil personeli mübadele edecek.

- Tüketicilerin korunması konusunda iş birliği

Türkiye Cumhuriyeti Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Arasında Tüketicilerin Korunması Konusunda İş Birliği protokolüne de onay verildi.

Protokolle, tüketicilerin sağlığını, güvenliğini ve ekonomik çıkarlarını korumak, iki ülke arasında ikili ilişkilerin teşvikini sağlamak amacıyla taraflar tüketiciyi koruma, piyasa gözetimi ve denetimi alanlarında karşılıklı ve devamlı iş birliğini sağlayacak, görüş alışverişinde bulunacak.

Ayrıca, taraflar, özellikle mevzuat, personelin kapasitesinin geliştirilmesi, e-ticaret, mesafeli satışlar, reklam, şikayetlerin çözümü ve piyasa gözetimi konusunda seminer ve konferanslar düzenleyecek, uzman değişimi yapacak. Protokol kapsamında, 'Tüketicinin Korunması İş Birliği Komitesi' kurulacak.

- Sağlık alanında anlaşma

Türkiye ve KKTC arasında sağlık alanında hibe yapılmasına yönelik anlaşma da yürürlüğe girdi.

Buna göre, Türkiye, KKTC tarafının bu yıl ihtiyaç duyduğu 15 bin doz 5’li karma aşı, 5 bin doz 4’lü karma aşı, 12 bin doz kızamık-kızamıkçık ve kabakulak aşısı, 40 bin doz adult difteri-tetanoz aşısı, 10 bin doz oral polio aşısı, 18 bin doz hepatit B aşısı, 18 bin doz pnömokok aşısı, 15 bin doz pediatrik hepatit A aşısı, 40 bin doz PPD solüsyonu, 5 bin doz suçiceği aşışı, 100 adet yılan antiserumu, 50 adet tetanoz antiserumu ve 50 adet akrep antiserumu ücretsiz temin edecek.

'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Senegal Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Diplomatik Temsilcilikler İçin Arsa Takasına İlişkin Protokol'e de onay verildi.

Türkiye ve Gine arasında turizmin geliştirilmesini öngören 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Gine Hükümeti Arasında Turizm Alanında İşbirliği Anlaşması' da Bakanlar Kurulunca onaylandı.

Türkiye ve Gambiya arasında enerji, hidrokarbonların ve madencilik alanında yatırımların teşvik edilmesini hedefleyen 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Gambiya Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Enerji, Hidrokarbonlar ve Madencilik Alanında İş Birliğine Dair Mutabakat Zaptının' onaylanması Bakanlar Kurulunca kararlaştırıldı.
Kaynak: AA